kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bülent Eczacıbaşı konserde yapacağı şeyi şeflikten ziyade ‘vazifeyi idare etmek’ olarak tanımlıyor.

Ve şeflik batonu Eczacıbaşı'nın elinde

Özgür ÇAKIR SABAH
12.11.2008
Bülent Eczacıbaşı, bu akşam Borusan Filarmoni Orkestrası'nın 'Konuk Şef'liği için batonu eline alacak. İşadamının yapacağı bağış ile genç bir trompetçi yurtdışında eğitim görecek..
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) bu akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Salonu'nda özel bir konser verecek. 'Konuk Şef' projesi kapsamında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu konsere şeflik yapacak. Projeyle bu yıl Eczacıbaşı'nın yapacağı bağış ile genç yetenek Mustafa Arda Cabaoğlu yurtdışında trompet eğitimi görecek. Konserde konuk şef Bülent Eczacıbaşı Çaykovski'nin Fındıkkıran Bale Süiti'nin dört bölümünü yönetecek. Daha sonra ise Onursal Şef Gürel Aykal yönetimindeki orkestra, Mozart, Prokofiev ve Çaykovski'nin eserlerini seslendirecek. Dün Bülent Eczacıbaşı'na, son provasını yapan orkestrayı dinleme imkânı yakalamışken bir kaç soru sorduk. Konsere hazırlık sürecinin kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Eczacıbaşı şunları söyledi: "Önce Güler Aykal Hoca ile müziği CD'den dinleyerek notalar üzerinden hazırlık yaptık. Bunun dışında parçaları öğrenmek için kendi başıma çalıştım. Orkestrayla da iki kere prova yapma imkanı buldum." Büyük bir holdingi yönetmekle orkestra yönetmek arasındaki benzerlikler ve farkları sorduğumuz Eczacıbaşı etkinliğin adı konuk şef bile olsa kendisini orkestra yöneteceğinden bahsetmenin abartılı olacağını vurguladı ve ekledi: "Aslında ben yapacağım şeyi 'vazifeyi idare etmek' diye tanımlıyorum. Çünkü orkestra yönetmek çok zor. Esaslı bir müzik bilgisi gerektiriyor. Orkestra şefleri kolay kolay yetişmiyorlar, çok uzun bir eğitim süreci sonunda gelişiyorlar. Onlar bütün müzisyenlerin çaldıkları tüm notaları biliyorlar ve onları hazırlayarak orkestrayı çalabilir hale getiriyorlar. Bir orkestra ne kadar değerli elemanlardan oluşursa oluşsun önlerindeki notaları çalmaya çalışan elemanlar şef olmadan bütünü ortaya çıkaramıyorlar. Benim yaptığım şeyi bununla karıştırmasın kimse." Bülent Eczacıbaşı konserde üstleneceği görevi bazı futbol maçlarında başlama vuruşu kullanan ünlülerin yaptıklarına benzettiğini belirtti ve konserin müzik eğitimine katı amacıyla olması nedeniyle ihtiyaç duyulan destek ve tanıtıma katkıda bulunmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

'BATONUM HEP YANIMDAYDI'
Konserle ilgili kendisini hazır hissedip hissetmediğini sorduğumuz Eczacıbaşı ayrıca, "Son bir ayda kulağımı daha fazla alıştırmak ve notaları öğrenmek için çaba gösterdim. Her fırsatı değerlendirmeye çalıştım. Notalarımı ve şef batonumu yanımda taşıdım. ABD gezimde bu yüzden güvenlik noktasında az daha başım belaya giriyordu. Güvenlik batonu göstererek batonu sordu. Ben de şef batonu dedim. Önce inanmak istemediler. Orkestra şefi olup olmadığımı sordular ama ben işadamı olduğumu ve böyle bir şey yaptığımı söylesem zaten inanmayacaklardı," diye konuştu. Müzikle uğraşmanın çok fazla emek gerektirdiğini bir kere daha anlama fırsatı bulduğunu ifade eden Bülent Eczacıbaşı konseri daha önce hiç yapmadığı ve bir daha da yapamayacağı özel bir fırsat olarak da gördüğünü söyledi. Eczacıbaşı bunun kendisi için bir ilk olması ve kendisinden önce çalan işadamlarının performanslarını da başarılı başarılı bulması nedeniyle heyecanlı olduğunu gizlemedi. Konuk şef projesi kapsamında 2006 yılında Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık 2007 yılında ise Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'na şeflik yapmışlardı.