kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Siyah seçmenler bugüne kadar seçimlerde sandık başına fazla gitmiyordu. Ancak dün kendileri gibi siyah olan Obama'nın kazanması için 4 ila 6 saat arası kuyruklarda bekledi.

Başkan adayları için saatlerce beklediler

DIŞ HABERLER
05.11.2008
Genelde sandıktan uzak durmayı tercih eden 16 milyona yakın siyahi seçmen, Obama'ya destek için dün saatlerce kuyruklarda bekledi..
ABD'liler 232 yıllık ülkelerinin en önemli seçimi için dün sandık başındaydı. Gerek adaylar, gerek katılım, gerekse de ülke içinde ve dünyada yol açacağı etkiler açısından şimdiden tarihi olarak nitelenen seçimlerde ilk oylar sabah 06.00'da verilmeye başlandı. Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama (47) ve Cumhuriyetçi rakibi John McCain'in (72) ülkenin 44'üncü başkanı olmak için yarıştığı seçimlerd siyahlar oy merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

REKOR ORANDA KATILIM
Hayatlarında ilk kez sandık başına giden milyonlarca siyahi, Obama için 4 ila 6 saat kuyruklarda bekledi. Anketlerde, 140 milyonluk seçmenin yüzde 12'sini oluşturan siyahilerin yüzde 94'ü "Obama" demişti. New York'un kuzeyindeki ünlü Harlem'in sakinleri de bunların arasındaydı. Harlem'in "Martin Luther King" ya da "Malcolm X" bulvarlarında halkın tamamına yakını, zaferinden endişe etmedikleri siyahi aday Obama'ya oy verdi. Gençlerin katılımı da bu yıl oldukça yüksekti. Güney Carolina'dan lise öğretmeni Jude Elliot (35), yüksek katılım karşısında yaşadığı şaşkınlık ve heyecanı CNN'e "Çok gururluyum. Eskiden benim için beş dakikayı geçmeyen oy verme işlemi bugün tam bir buçuk saatimi aldı. Çünkü siyah-beyaz, gençyaşlı, sağlam-engelli herkes buradaydı" sözleriyle aktardı. Ortalama yüzde 65 katılım oranı kimi eyaletlerde yüzde 80'lere kadar ulaştı.
Haberin fotoğrafları