kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mehmet Büyükekşi

Kur yükseldi, 32 ay sonra ihracat dolar bazında azaldı

01.11.2008
Dolar kurundaki artış Türkiye'nin ihracatının 32 ay sonra dolar bazında gerilemesine neden oldu, ancak YTL bazında ihracat artışına devam etti..
Türkiye'nin ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.87 azalarak 9 milyar 530 milyon dolar oldu. 9 aylık dönemde ise ihracat yüzde 31.01 artışla 111.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayı itibariyle son bir yıllık ihracat ise yüzde 28.94 artışla 132.4 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın 32 ay sonra ilk kez gerilediğini bildirdi. Ekim ayı ihracat rakamlarını, basın toplantısıyla açıklayan Büyükekşi, YTL olarak karşılaştırma yapıldığında yüzde 20'lik artış olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, geçen yıl ekim ayı itibariyle YTL olarak yapılan ihracatın 11 milyar YTL iken, bu yıl 14 milyar YTL seviyesinde olduğunu kaydetti. Büyükekşi, YTL'nin ekim ayı içinde belli miktarda değerini kaybetmesi ve döviz kurlarında artış olmasının ihracata olumlu yansıdığını söyledi. Geçen yıl ilk 8 ayında yüzde 55 olan AB'ye yapılan ihracatın, bu yılın aynı döneminde yüzde 50'ye düştüğünü, komşu ve çevre ülkelere yapılan ihracatın yüzde 44'e çıktığını vurgulayan Büyükekşi, daralan piyasalarda rekabet zorlaşacağı için komşu ve çevre ülkelere ihracat yapmanın, yeni pazarlara açılmanın, avantaj sağlayacağı ve bunun ihracata katkıları olacağını söyledi.

HIZLI İNİŞ ÇIKIŞ İSTEMİYORUZ
Mehmet Büyükekşi, 2008 bütçesinde ihracat hedefinin 125 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu yıl sonunda 130 milyar doları yakalamayı öngördüklerini ifade etti. Kurun aşırı hızlı artışını da, aşırı hızlı düşüşünü de istemediklerini, istikrarlı bir kur beklediklerini belirten Büyükekşi, "Önümüzdeki günlerde eğer kur bu seviyesini korursa, mutlaka aramalı ve ham maddede içerideki üreticiler bir avantaj kazanacak" dedi. Türkiye'nin uluslararası kurumlarla olan ilişkilerini sıcak tutmasının, 2009 senesini daha rahat geçirmek için son derece önemli olduğunu kaydetti.