kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Doğalgaza son zam yüzde 22.5 oldu

01.11.2008
BOTAŞ'ın doğalgaz zammı geceyarısı geldi. Dün saat 02.00'de yapılan yüzde 22.5'lik artış, 2008'in en yüksek doğalgaz zammı oldu. Yapılan zamların toplamı vergiyle birlikte % 82.2'ye ulaştı

Yapılan zamma sanayici ve tüketici kuruluşları tepki gösterirken BOTAŞ zammın gerekçesi olarak kurlardaki artışı, petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesini ve gaz fiyatlarının geriden takibini gösterdi


BOTAŞ, dünden geçerli olmak üzere, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22.50, sanayide kullanılan doğalgaza da yüzde 22 oranında zam yaptı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nden saat 02.00'de yapılan yazılı açıklamada, fiyat artışının gerekçesi olarak, kurdaki hızlı yükseliş, doğalgaz alım fiyatlarının, petrol fiyatlarındaki artışlardan 6-9 ay geriden etkilenmesi ve petrol fiyatlarının uzun süre rekor seviyelerde seyretmesi gösterildi. İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, BOTAŞ'ın yaptığı fiyat ayarlamasının İstanbul'da tüketiciye aynen yansıtıldığını bildirdi.

VERGİYLE YÜZDE 24'E YAKLAŞTI
Kışın başladığı şu günlerde, vatandaşlar doğalgaz faturalarını görünce şok olacak. Yüzde 22'lik zam, vergi yükleri ve amortisman bedeliyle birlikte yüzde 23.85'e ulaşıyor. Son zamla birlikte vatandaşın faturası da bir yılda yüzde 82 kabardı. Doğalgaza 11 ayda yapılan zamla yılın başında 100 YTL doğalgaz faturası ödeyen vatandaşın cebinden artık 182 YTL çıkacak. Bir ailenin elektrik dahil aylık toplam enerji gideri 208 YTL'ye yükselecek.

SETBİR: ZAMMI GERİ ALIN
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaz fiyatının yurtdışına bağlı olarak değiştiğini ifade ederken, SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, zammı hayret ve endişeyle karşıladıklarını açıkladı. Zammın geri alınmasını isteyen Bahçıvan, "Bu yanlıştan geri adım atılmazsa, önümüzdeki süreçte sanayinin en büyük tepkisi kapasitesini düşürerek, enerji kullanmayarak olacaktır" dedi. Turcas Başkanı Erdal Aksoy ise devletin artık doğal gaz piyasasından çekilmesi gerektiğini belirterek, " Özel sektör çok daha uygun gaz sağlayabilir" dedi.