kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fed Başkanı Ben Bernanke

Borsalar faiz indirim beklentisi ile tavan yaptı

29.10.2008
Çin faiz indirdi, Japonya indirime göz kırptı. Fed "Yarım puan indirdim" dedi. Avrupa ve Asya borsalarında yükseliş % 14'ü buldu..
ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi faizi yarım puan düşürerek yüzde 1'e indirdi. Böylece ABD'de faiz Haziran 2004'ten buyana en düşük düzeyine inmiş oldu. Fed, son olarak, 8 Ekim'de diğer önde gelen merkez bankalarıyla birlikte koordineli faiz indirim hareketi çerçevesinde faizi yarım puan düşürerek yüzde 1.5'e indirmişti. Fed'in ardından diğer büyük merkez bankalarının da bu dalgayı takip etmesi bekleniyor. Dün de Çin ve Norveç Merkez bankaları faiz indirirken, Japonya Merkez Bankası'nin 7 yıl aradan sonra faiz indirebileceği beklentisi arttı.

WALL STREET DÜŞÜŞLE KAPATTI
Fed'in faiz kararı öncesinde dünya borsaları indirim beklentisi ile bayram yaptı. Çin'den de sürpriz faiz indirimi gelince borsalar coştu. Tokyo Borsası günü yüzde 7.7'lik primle tamamladı. Brezilya borsası yüzde 13.42 arttı. Londra, Paris ve Madrid borsalarında kazançlar yüzde 8'i aştı. Frankfurt Borsası ise salı günkü yüzde 11'lik yükselişin ardından dün günü yüzde 0.31 primle tamamladı. Moskova ve Budapeşte borsalarında da artışlar yüzde 14'ü aştı. Salı günü tarihi bir gün yaşayan Wall Street ise güne kâr satışları ve ham petrol fiyatlarının 66 doları geçmesi nedeniyle beliren endişelerle hafif düşerek başladı. Fed'in faiz kararı da ABD borsalarının yönünü kısa süreliğine artıya çevirse de karışık bir seyir izleyen Wall Street günü yüzde 1'e yakın değer kaybıyla kapattı.