kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rüşvet parasıyla ev yaptırdı

Giriş Saati : 30.10.2008 13:31
Güncelleme : 30.10.2008 18:15
Yeni Haber
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün 4 ay süren titiz çalışmasıyla çökertilen Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki organizasyonda 28 kişinin, yol yapım ve onarım ihaleleri için bir rüşvet çarkı kurduğu ifade edildi. Rüşvet çarkına ilişkin operasyonun Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ihbar e-maili ile başlatıldığı öğrenilirken, rüşvetçi memurlardan birinin aldığı paralarla Çankaya'da lüks daire yaptırdığı iddia edildi.

Şarampol adı verilen ve başta Ankara olmak üzere Düzce, Bolu ve Malatya'da eş zamanlı gerçekleştirilen Şarampol Operasyonu'ya ilgili polis yetkilileri açıklama yaptı. Bu açıklamada projeli çalışmayla ilgili bilgi veren emniyet yetkilileri Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey'in emriyle başlatılan operasyon kapsamında 46 kişilik grubun 4 ay boyunca tüm hareketlerinin takip edildiği bildirildi.

Özellikle Karayolları 4.Bölge çalışan devlet görevlileri ve üst düzey bazı yetkililerin, bazı firma sahipleriyle ilişkilerinin ortaya konulduğu dosyada, grubun haksız kazanç elde etmek için ihalelere fesat karıştırdıkları, yapım ve onarım ihalelerine ilişkin gizli dereceli bilgileri öğrendikleri, rüşvet verip aldıkları ve devleti zarara uğrattıkları iddia edildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada 4. Bölge Müdür Yardımcısı Adem G, Bakım Baş mühendisi Birol D, mühendisler Kurtuluş Ş, Cem E, Mehmet D, ve şef Galip T, bir futbol takımının yöneticisinin oğlu olduğu belirtilen Cem Kamil A. ile yol yapım firmalarının sahip ve çalışanlarının bulunduğu toplam 46 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda, 21 adet bilgisayar, 58 adet CD, 7 adet veri depolama cihazı, çıkma bedeli olarak tespit edilen çok sayıda çek, senet ile menfaat ilişkisini ortaya koyan defter, not kağıdı ile soruşturmaya ilişkin olduğu değerlendirilen dokuman ele geçirildi.

Söz konusu kişilerin, şartname alan firmaların listesini de ele geçirdikleri, ihalelere katılacak diğer firma yetkilileriyle açık yada gizli anlaşmalar yaparak teklif bedellerini etkiledikleri öne sürüldü. Söz konusu kişilerin, ihaleyi kazanacak firmayı önceden belirledikleri ve anlaşma sağladıkları diğer firma yetkililerine anlaşma gereği "çıkma" tabir edilen bedeli ödedikleri, istedikleri şekilde gitmeyen ihaleleri ise üst düzey yetkililerle temasa geçerek iptal ettirdikleri iddia edildi.

Suç örgütündeki kişilerin bu şekilde 12 ihaleye fesat karıştırdıkları, 3 ihaleyle ilgili usulsüzlük yaptıkları, şirket yöneticilerine rüşvet verdikleri, kamu görevlilerinin de görevlerini kötüye kullandıkları bildirildi.

Bir futbol takımının yöneticisinin oğlu olan Cem Kamil A.'nın isminin 4 ihaleye karıştığı da belirtten emniyet yetkilileri, ayrıca zanlıların ihale başına 5-10 milyon YTL haksız kazanç sağladıkları, kamu görevlisi olanlardan birinin ise aldığı rüşvet bedelleriyle Ankara'nın Çankaya semtinde kendine ev yaptırdığı iddia edildi. Şarampol Operasyonu ile ilgili 28 kişi bugün Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

(ANKA)