kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Unakıtan'a "vergi kaçakçısı" suçlaması

Giriş Saati : 30.10.2008 13:30
Güncelleme : 30.10.2008 18:15
Yeni Haber
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 2000 yılında yönetim kurulu başkanı olduğu BEM Dış Ticaret'in Foça'da 10 milyar TL'ye aldığı bir tavuk çiftliğini yine yönetim kurulu üyesi olduğu Al Baraka Türk Finans Kurumu'na 1 trilyon 260 milyara sattığına yönelik iddialarını yeniden gündeme getirerek Bakan Unakıtan'ı vergi kaçakçılığı yapmakla suçladı.

Kart, "Tapu işlemlerinde harca esas alınan miktar 1 trilyon 260 milyar TL'sı olduğuna göre, vergiye esas alınması gereken miktarın da bu rakam olduğu ortada iken, aksine hiçbir verginin ödenmemesi, en hafif deyimiyle vergi kaçakçılığı anlamına gelmez mi? Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanına vergi kaçakçılığı yapmak yakışır mı?" diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kasım 2006 ve Ocak 2007 tarihlerinde, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Maliye Bakanıyla ilgili "Foça Gerçekleri"ni dile getirdiklerini, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ise kendisiyle ilgili iddiaların gündeme gelmesiyle "Temiz Eller Operasyonu" başlattığı söylediğini hatırlattı. Bakan Unakıtan'ın 2000 yılında yönetim kurulu başkanı olduğu BEM Dış Ticaret A.Ş'nin Foça'da Cem Tavukçuluktan 6 Mayıs 1999'da 10 milyar TL'ya taşınmaz aldığını ve bunu 21 Haziran 2000 tarihinde Kadir Boyacı'ya 15.5 milyar dolara sattığını kaydeden Kart, "BEM Dış Ticaret, Kadir Boyacı'ya sattığı bu taşınmazı her nedense 4 ay kadar sonra 12 Ekim 2000 tarihinde 15.6 milyara geri alıyor. Ve aynı taşınmazı 1.5 yıl kadar sonra Al Baraka Türk Finans Kurumu'na1 trilyon 260 milyara satıyor. Olayın seyri bu, Maliye Bakanı da inkar edemiyor. Maliye Bakanı bu garip tablonun hesabını vereceği yerde, yine bir "Kemal Unakıtan klasiği' içinde o her zamanki gayri ciddi ve sorumsuz tavrını takınarak bilgi kirliliği ve karartma yolunu seçiyor ve "temiz eller operasyonu başlattım' diyor. "diye konuştu.

"800 MİLYAR TL CİVARINDA VERGİ KAÇIRILDI"

Temiz eller operasyonu hakkında bugüne kadar aradan geçen 2 yıla rağmen hiçbir açıklama yapılmadığını kaydeden Kart, Foça'daki tavuk çiftliğinin satışıyla ilgili "Değeri 15.6 milyar TL olan bir taşınmazın, hangi katkı ve müdahaleler ile 1.5 yıl içinde değeri 1 trilyon 260 milyara ulaşır? Kemal Unakıtan'ın birinci derecede imza yetkilisi olduğu Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu değeri 15.6 milyar TL olan bu taşınmaza neden 1 trilyon 260 milyar TL ödemiştir? Maliye Bakanı, BEM Dış Ticaret'in 2002 yılında vergiye tabi gelirinin olmadığını beyan etmiş ise tartışmasız olan 1 trilyon 245 milyar TL tutarındaki olağanüstü karlılığa rağmen, hangi gerekçeyle kar beyan etmemiştir?" sorularını yöneltti. Tapu işlemlerinde harca esas alınan miktarın 1 trilyon 260 milyar TL olduğunu, vergiye esas alınması gereken miktarın da bu rakam olması gerektiğini kaydeden Kart, "Aksine hiçbir verginin ödenmemesi, en hafif deyimiyle vergi kaçakçılığı anlamına gelmez mi? Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanına vergi kaçakçılığı yapmak yakışır mı? Başbakan'a soruyoruz; bu olaya ve 800 milyar TL civarındaki bu vergi kaçakçılığına göz mü yumacaksınız, görmezden mi geleceksiniz?" dedi.

"MASAK VE SAVCILAR NEDEN GÖREVLERİNİ YAPMIYORLAR?"

"MASAK ve Cumhuriyet Savcılıkları neden re'sen görevlerini yapmıyorlar. 2002 yılının seçim yılı olduğu göz önüne alındığında, Ekim 2002 tarihinde sonuçlandırılan bu şüpheli işlem, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu açısından neden değerlendirilmemektedir?" sorusunu da yöneten Kart, bu olayın ortaya çıkmasından sonra büyük iddialarla başlatılan Temiz Eller Operasyonunun akıbetini de sordu. Kart, "Ortada Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sorumluluğu, ciddiyeti ve saygınlığı adına vahim bir tablo vardır. Bu tablonun, bu illegal ve şüpheli ilişkilerin her aşamasında organizatör olarak Kemal Unakıtan bulunmaktadır. Yolsuzluklarını kamufle etmek için siyasi muhataplarına iftira atmaktan kaçınmayan, müfteri durumundaki bir Maliye Bakanı portresi ile karşı karşıyayız. Temiz Eller operasyonu yapacağını iddia edenlerin ve siyasi iktidarın ellerinin öncelikle temiz olması gerekir. İğdaş-Belbim-Akbil-örtülü ödenek ilişkin ve yolsuzluklarından gelenlerin, kayıt dışı yapılanmadan gelenlerin böyle bir operasyonu yapmaları eşyanın tabiatıyla bağdaşmaz" diye konuştu.

Kart, Maliye Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağını da bildirdi.

(ANKA)