kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piyasalarda ibre tersine döndü

Giriş Saati : 30.10.2008 08:48
Güncelleme : 30.10.2008 17:52
Yeni Haber
Gelişmekte olan ülkelere likidite sağlamak için gösterilen uluslararası çabalar ve Fed'in faiz indirimi ile artan global risk iştahına paralel YTL, dolar ve euro karşısında değer kazandı.

Euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü hareket YTL'nin dolar karşısındaki değer kazancını hızlandırdı.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.4964/1.5036 YTL, euro kurunu 1.9588/1.9682 YTL, pariteyi ise 1.3090 olarak ilan etti.

Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 12.48, euro karşısında yüzde 7 değer kazandı. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 22.53, euro karşısındaki ise yüzde 12.91 oldu.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.5270/1.5295 YTL oldu.

LİRA BİR HAFTADA %18.04 DEĞER KAZANDI

Bankalararası piyasada 23 Ekim'de en iyi dolar alış kotasyonları spot kapanışta 1.7260 YTL olurken kotasyonlar bugün 1.4622 YTL'ye kadar geriledi. Bu verilere göre YTL'nin dolar karşısında son bir haftada değer kazancı yüzde 18.04'e ulaştı.

BORSADA YÜZDE 7.38'LİK YÜKSELİŞ

ABD Merkez Bankası (Fed) ve bazı Asya ülkelerindeki merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi sonrasında yurt dışı borsalarda oluşan olumlu havanın bayram tatilinin ardından İMKB'ye yansımasıyla endeks günü, yüzde 7'den fazla yakın primli tamamladı.

İMKB Ulusal 100 endeksi günü yüzde 7.38'lik yükselişle 26,733.49 puanda tamamladı. İMKB 100 üzerinde etkisi yüksek hisselerden oluşan bankacılık endeksi ise yüzde 9.87 prim yaptı. Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi ise TSİ 1707 itibariyle yüzde 1.18 değer kazanmıştı.

Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı, "İMKB'nin bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu dönem yurtdışı piyasalarda olumlu gelişmeler yaşandı. Fed'in faiz indirimi sonrasında Asya ülkelerindeki bazı merkez bankalarının da faiz indirimine gitmesi piyasaları olumlu etkiledi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın da benzer yönde faiz indirimine gideceği yönünde beklenti var" dedi.

BELİRSİZLİKLERLE KUR YENİDEN YÜKSELDİ

Gelişmekte olan ülkelere likidite sağlamak için gösterilen uluslararası çabalar ve Fed'in faiz indirimine bağlı artan global risk iştahıyla 1.46 YTL'li seviyelere gerileyen dolar, IMF anlaşması ile ilgili belirsizliklerle tekrar 1.5505 YTL'ye yükseldi.

Bankacılar kurun yükselmesinde, Türkiye'nin IMF'nin acil yardım fonundan yararlanmak için konulan kriterleri sağlamakta zorlanabileceği konusunda piyasada oluşan tedirginliğin etkili olduğunu söylediler.

Yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Piyasa için gerçekten çok önemli olan IMF ile anlaşmaya ilişkin belirsizlikler akşam saatlerine doğru yabancı çıkışlarını beraberinde getirdi. Dolar 1.46 YTL'li seviyelere geriledikten sonra yabancı ağırlıklı satışlarla tekrar 1.5505 YTL'li seviyeleri gördük. Dalgalanmaların ve olası spekülasyonların önüne geçmek için IMF ile yapılacak anlaşma piyasalar her zaman yakından takip edecek" dedi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ihtiyati stand by konusunda teknik düzeyde diyalogun devam ettiğini belirterek, çıpa niteliğindeki ihtiyati stand by'a ilişkin yapıcı yaklaşımlarının sürdüğünü söyledi. Dünya Ekonomik Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, "(IMF ile) aramızdaki farkları aşarsak program gündeme gelebilir" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan da aynı konuda daha önce hükümetin IMF'den gelen baskılara boyun eğmeyeceğini söylemişti.

Raymond James Ekonomisti Özgür Altuğ, Mehmet Şimşek'in konuşmasının ardından yayımladığı raporda, "Başbakan ve ekonomi bakanının dolaylı olarak değindiği gibi IMF ve Türkiye arasında büyüme politikaları ve harcama projeksiyonları konusunda anlaşmazlıklar devam ediyor" yorumunu yaptı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçmiş ekonomik uygulamaları olumlu olan, ancak kredi bulmakta zorlanan gelişmekte olan piyasalar için bir kısa vadeli finansman imkanını onayladığını açıkladı. Kısa-Vadeli Likidite İmkanı adıyla oluşturulan fondan, isimleri daha önceden onaylanmış, doğru yönetilen ekonomilere ve sermaye piyasalarına erişime sahip ve borç yükü sürdürülebilir düzeyde olan ülkeler yararlanabilecekler.

MERKEZ BANKASI DÖVİZ ALIM İHALELERİNİ DURDURDU

Merkez Bankası, döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi üzerine 24 Ekim'de başladığı döviz satım ihalelerini bugünden itibaren durdurdu.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilde 28 Ekim'de ortalama bileşik faiz kapanışta yüzde 23.86, valörlü kapanışta yüzde 23.55 olurken tezgahüstü piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 22.65 seviyesinden açıldı. Gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz işlem bazında yüzde 23 seviyesinin altına indikten sonra spot kapanışta yüzde 22.99 olurken, valörlü kapanışta kazançlarının bir kısmını geri verdi ve yüzde 23.45 seviyesinden kapandı.