kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Geir Haarde

Kriz günlüğü

29.10.2008
REKOR FAİZ ARTIŞI
İzlanda, faizleri 6 puan artışla % 18'e çıkardı
İzlanda Merkez Bankası gösterge faiz oranını 6 puan artırarak yüzde 18'e yükseltti. Böylece İzlanda, dünyada gösterge faizi en yüksek ülke oldu. Banka iki hafta önce faizleri 3.5 puan indirerek yüzde 12'ye çekmişti. Öte yandan İzlanda Başbakanı Geir Haarde, ülkenin finansal erimesinin önüne geçmek için IMF ile anlaşılan 2 milyar dolar dışında 4 milyar dolara daha ihtiyaçları olduğunu söyledi.

PAKETLER ARTIYOR
Kazakistan 4 bankaya 5 milyar dolar veriyor
Kazakistan, bankacılık krizini atlatmak için ülkenin dört büyük bankasına kredi vereceğini açıkladı. Kazakistan, Alliance Bank, BTA Bank, Halyk Bank ve Kazkommerzbank'a 5 milyar dolar kredi verecek. Plana göre, devlet vereceği kredi karşılığında bankalardaki imtiyazlı hisselerin yüzde 25'ini alabilecek. Bu arada Moğolistan da kurtarma paketi için adım attı. Moğolistan'ın da bankacılık sistemine yardım için 500-600 milyon dolar büyüklüğünde bir kurtarma paketi hazırladığı belirtildi.

Japonya'da seçimler ertelenebilir
Kyoda haber ajansı dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'da küresel kriz nedeniyle seçimlerin bir yıl ertelenebileceğini yazdı. Öte yandan borsada açığa satışlar bir hafta yasaklandı.

BANKALAR SIRAYA GİRDİ
ABD'de 16 banka daha paketten yararlanacak
ABD'de, aralarında BB&T Corp, Capital One Financial Corp ve SunTrust Banks'ın da bulunduğu 16 banka daha, hükümetin kurtarma programından yararlanmayı kabul etti. 250 milyar dolarlık paketin ikinci safhasında 16 banka, hükümetten 33 milyar dolar nakit alacak. Hazine, yardım edeceği bankalardan aldığı imtiyazlı hisse karşılığı, ilk beş yılda yıllık kümülatif yüzde 5, daha sonra ise yüzde 9 kâr payı alacak.

PETROL YÜKSELDİ
BP'nin 3. çeyrek kârı % 83 arttı
Avrupa'nın ikinci büyük petrol üreticisi İngiliz petrol şirketi BP PLC'nin 3. çeyrek karı yüzde 83 arttı. BP, temmuz-eylül döneminde 8.05 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. Şirket geçen yıl aynı dönemde 4.41 milyar dolar kâr etmişti. BP'nin karının artmasında, temmuz ayında varili 147 dolara kadar çıkan rekor seviyelerdeki petrol fiyatlarının etkisi oldu.

Carnegie'ye 126 milyon dolar yetmedi
İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yatırım bankası Carnegie'ye desteğini 630 milyon dolara çıkardı. Riksbank, dün yatırım bankası Carnegie'ye likidite problemleri için 126 milyon dolar destekte bulunacağını açıklamıştı.

Whirlpool 5 bin kişiyi işten çıkarıyor
ABD'li beyaz eşya devi Whirlpool, küresel finansal kriz ve Kuzey Amerika ile Avrupa'da talebin düşmeye devam edeceği beklentisi nedeniyle 2009 yılı sonuna kadar 5 bin kişiyi işten çıkaracak. Bu arada şirketin üçüncü çeyrek kârı yüzde 7 azalarak 163 milyon dolar oldu.

İsveçliler Euro'ya ısındı
Küresel kriz krona değer kaybettirirken İsveçlileri Euro'yla geçme konusunda cesaretlendirdi. İsveç'te yeni yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Euro'ya geçmek isteyenlerin oranı yüzde 42'den yüzde 47'ye çıktı.

OTOMOTİVDE BİRLEŞME
GM ve Chrysler 10 milyar dolar istedi
General Motors (GM) ve Chrysler şirketinin sahibi yatırım şirketi Cerberus, GM ve Chrysler'ın birleşmesi için hükümetten 10 milyar dolar yardım istedi. Hükümet fonunun birleşmiş şirketteki yaklaşık 3 milyar dolar değerindeki imtiyazlı hisse değişimini içerdiği ileri sürüldü. ABD Hazinesinin yardım talebini düşündüğü ve kararın bu hafta verilebileceği kaydedildi.

Aegon 3 milyar Euro yardım aldı
Hollandalı sigorta şirketi Aegon NV, nakit pozisyonunu desteklemek için hükümetten 3 milyar Euro yardım aldı. Şirket hükümetle yapılan anlaşma gereği her yıl en az yüzde 8.4 faiz ödeyecek. Aegon NV , üçüncü çeyrekte 350 milyon Euro zarar beklediğini de açıkladı.
Haberin fotoğrafları