kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
PERVİN KAPLAN

ÖSS'de sorular değişecek mi?

Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (ÖSS) bazı alan soruları tekrar gözden geçirilmek zorunda kalınabilir ve bazı derslerden soru çıkmaması da gündeme gelebilir. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nın kademeli olarak uygulanmaya başlanan müfredat değişikliği ile liselerde öğrencilerin alanlara göre okuyacakları dersler yeniden düzenlenirken zorunlu olan bazıları da seçmeli oldu. Bu değişiklikten şu anda etkilenenler TürkçeMatematik alanında, yani eşit ağırlıktan sınava giren öğrenciler. Onlarda zorunlu ders olan psikoloji seçmeli ders haline geldi. Oysa ÖSS'de psikoloji alan dersi sayılıyor ve eşit ağırlıktan sınava giren öğrenciler 5 tane psikoloji sorusu yanıtlıyor. Bu durumda psikolojiden soru çıkması ne derece haklı olacak?
Bilindiği gibi öğrenciler 9. sınıfın sonundan itibaren alanlarına ayrılırken zorunlu ve seçmeli dersleri de belirleniyor. Zorunlu dersler onların alan dersleri olarak kabul ediliyor. ÖSS'de öğrenciler alanlarına göre test çözüyor ve tercihlerini alanlarına göre yapıyor.
ÖSS iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm tüm liselerde okutulan müfredatı kapsıyor ve öğrencilerin hepsi bu testleri çözmekle yükümlü. İkinci bölümdeki testler ise alanlara göre ayrılıyor. Öğrenci, alanına göre bu testlerden birini ya da ikisini çözüyor. TürkçeMatematik alanından mezun öğrenci ikinci bölümde alan dersleri olan matematik, geometri, edebiyat, Türkiye coğrafyası derslerinden soru çözüyor. Oysa ikinci bölümdeki edebiyatsosyal bilimler testinde yer alan sorular edebiyat, psikoloji ve Türkiye coğrafyasından oluşuyor. Bu durumda öğrenci zorunlu olmadığı psikolojiden de soru çözmek zorunda mı kalacak? Oysa ÖSYM bugüne kadar seçmeli dersten hiç soru sormadı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan en kısa zamanda olabilecek değişiklikleri açıklayacaklarını söyleyerek, "Bakanlık bir müfredat değişikliği yapmış, bir kısmını uygulamaya koymuş, bir kısmını koymamış. Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Sorularda değişiklik olacaksa en kısa sürede açıklayacağız" diyor.
1.5 milyon genci ilgilendiren böyle bir konuda yapılan değişiklik hakkında ÖSYM'ye zamanında bilgi verilmeyince ortaya çıkan tablo bu oluyor.