kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
AB Komisyonu Başkanı Barroso

İşte İlerleme Raporu

28.10.2008
AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin dış politikası övülüyor. Kapatma davası, gözaltı sürelerinin uzunluğu, 'ordunun rolü' eleştiriliyor..
SABAH gazetesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolundaki yıllık ilerlemesini inceleyen, 5 Kasım tarihinde açıklanacak İlerleme Raporu'na ulaştı. AB'nin icra organı Komisyon tarafından hazırlanan ve toplam 85 sayfadan oluşan raporda, Türkiye'nin son bir yılda dış politikada oynadığı kilit rol övülüyor. Raporda, AK Parti ve DTP'ye karşı açılan davaların, Meclis'in işleyişini ise 'olumsuz etkilediğinin' altı çiziliyor. AK Parti'ye ilişkin kapatılma davası sürecinin, 'demokrasi ve hukukun üstünlüğü' ve 'örgütlenme özgürlüğü' bölümünde incelendiği raporda, 'Ergenekon', 'ordunun rolü', 'insan hakları', 'yolsuzlukla mücadele' vurguları da yer alıyor. İşte Raporun önemli bölümleri...

* Başsavcı, 14 Mart tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne AK Parti'nin kapatılması için başvurdu ve aralarında Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da bulunduğu, 71 eski ve yeni parti üyelerinin 5 yıl siyaseten yasaklanmasını talep etti.

* 2007 tarihinde, 'Ergenekon' adı ile bilinen bir suç ağına ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturma sırasında, siyasi, medya ve yasal olmak üzere birçok kaynaktan, gözaltı sürelerinin uzunluğu ve savunma haklarının yeterince sağlanmadığı gerekçesiyle, eleştiriler yapıldı.

UYUMLU PROGRAM EKSİK
*
İktidar partisi, 1982 Anayasası'nın gözden geçirilmesi ve Türkiye'deki temel özgürlüklerin uluslararası standartlara getirilmesi için bir grup akademisyeni görevlendirdi. Ancak ne kamuoyuna ne de Ulusal Parlamento'ya bir tasarı sunuldu. Buna ilişkin hiç bir açık takvim de oluşturulmadı.

* Yeni Cumhurbaşkanı, ülkedeki siyasi aktörler ve sivil topluma ilişkin, aracı bir rol oynamaya gayret gösterdi. Hükümet ile iyi çalışma ilişkileri geliştirirken, tekrar tekrar AB reformlarının hızının artırılması çağrısını yaptı. Ayrıca dış politikada ve de yurtdışında aktif bir rol üstlendi.

* Hükümet, AB üyelik süreci ve siyasi reformlara bağlılığı taahhüdünü dile getirdi. Ancak güçlü yetkisine rağmen, siyasi reformlara ilişkin anlaşılır ve uyumlu bir program sunmadı. 1 Eylül tarihinde hükümet, AB müktesebatına uyum için yeni Ulusal Program'ın taslağını sundu. Sivil toplum ve muhalefet ile konsültasyon sürecine başladı. Ulusal Program'ın kabul edilmesi bekleniyor. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin (ABGS) ve AB işlerinden sorumlu ana biriminin personeli, kaynakları zayıf kalıyor.

YOLSUZLUK SÜRÜYOR
*
Genel olarak sivillerin ordu üzerinde tam kontrolünün sağlanması ve ordu harcamalarının Meclis tarafından denetlenmesine ilişkin hiç bir gelişme sağlanmadı. Ordu üyeleri, kendi yetkilerinin dışına çıkmaya devam ettiler.

* Yolsuzlukla mücadelede sınırlı bir gelişme sağlanabildi. Yolsuzluk halen yaygın bir şekilde sürüyor.