kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sanayi Bakanı Çağlayan, Girişimci Bilgi Sistemi’nin hayallerini süsleyen, devrim niteliğinde bir çalışma olduğunu söyledi

'Özel sektörün borcu öyle korkulacak düzeyde değil'

28.10.2008
Sanayi Bakanı Çağlayan, özel sektörün toplam borcunun 835 milyar YTL, yabancı para cinsinden kısa vadeli açık pozisyonunun ise 18 milyar YTL olduğunu belirterek, "Korkulacak bir şey yok" dedi..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, işletmelerin borç oranı açısından korkulacak bir durum olmadığını savundu. Çağlayan, Girişimci Bilgi Sistemi'ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de 2007 yılı sonu itibariyle 2 milyon 10 bin 377 kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefi işletme bulunduğunu bildirdi. Bu işletmelerin aktif toplamının 1.5 trilyon YTL, net satışlarının 1.7 trilyon YTL ve ticari kârlarının 98.6 milyar YTL olduğunu belirten Çağlayan, kayıt dışılığın eskiye göre azaldığını ve bu oranın yüzde 26-37 civarında olduğunun söylendiğini kaydetti.

'BORÇ AKTİF ORANI NORMAL'
Çağlayan, Türkiye'de işletmelerin ortalama borç aktif oranının da normal seviyede bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de 770 bin işletme için aktifler içindeki borç oranının yüzde 56 olduğunu belirten Çağlayan, "Uluslararası kabul yüzde 50. Aktif içinde borçluluğu gördüğümüz zaman Türkiye adına korkulacak bir durum yok. Büyük işletmelerde aktif içindeki borç oranı yüzde 50'nin altında" diye konuştu. 2007 sonu itibariyle özel sektörün toplam borcunu 835 milyar YTL olarak açıklayan Çağlayan, bunun yüzde 65'inin kısa vadeli olduğunu bildirdi. Çağlayan, kısa vadeli 547 milyar YTL'lik borcun yüzde 16'sının yabancı para cinsinden olduğunu kaydederek, "Kısa vadeli borçta net pozisyon açığı 18 milyar YTL. Kısa ve uzun vadeli net pozisyon açığı ise 102 milyar YTL. Yani öyle korkulacak bir tablo yok" diye konuştu.