kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü Bursagaz ve Bosch kazandı

28.10.2008
Kuruluşların kaliteye giden yolculuğunda en önemli ödüllerden biri sayılan Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü (EFQM) bu yıl Bursagaz ve Bosch-Bursa Dizel Fabrikası aldı. Böylece Türkiye'nin Büyük Ödül sayısı 7'ye ulaştı..
Avrupa Kalite Büyük Ödülü Bosch-Bursa Dizel Fabrikası ve Bursagaz'ın, Başarı Ödülü ise Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin oldu. KalDer'den yapılan açıklamada, Paris'te Louvre Müzesi'ndeki Gala Ödül Yemeği'nde, Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü Türkiye finalistlerinden Bosch-Bursa Dizel Fabrikası ve Bursagaz'ın, Başarı Ödülü'nü ise Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin almaya hak kazandıkları duyuruldu. KalDer tarafından 1993 yılından beri devam eden Ulusal Kalite Ödülü sürecine ve Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen Avrupa Kalite Ödülü sürecine katılan kuruluşların başarılarına bir yenisinin eklendiği vurgulanan açıklamada, bu sene Türkiye'nin dört kuruluşla başvurduğu ve büyük bir başarıya imza atıp Avrupa çapında belirlenen 11 finalistten 4'ü olma başarısını yakaladığı ve en çok ödül alan ülkenin Türkiye olduğu kaydedildi.

TEK SAĞLIK KURULUŞU
Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin, Kamu Kategorisi'nde 2006 yılı Ulusal Kalite Büyük Ödülü'ne layık görüldükten sonra, Avrupa Kalite Ödülü'nü de alan Türkiye'den tek sağlık kuruluşu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, geçen aylarda EFQM ana merkezi Brüksel'de açıklanan Avrupa Kalite Ödülü'nün Türkiye finalistleri arasında, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş-Bursa Dizel Fabrikası, Bursagaz, Bursa Nilüfer Belediyesi, Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Avrupa'nın kurumsal mükemmellik konusunda en saygın ödülü olan Avrupa Kalite Ödülleri; 1988 yılında 'Avrupa'da sürdürülebilir mükemmelliğin itici gücü olma' misyonu ve 'Avrupalı kuruluşların mükemmelliğe eriştikleri bir dünya' vizyonu ile kurulmuş olan EFQM-European Foundation For Quality Management (Avrupa Kalite Yönetim Vakfı) tarafından veriliyor. Bugüne kadar Türk kuruluşları tarafından 7'si Büyük, 15'i Başarı olmak üzere toplam 21 Avrupa Kalite Ödülü kazanılmıştır. Türkiye şu anda kuruluşları en fazla Avrupa Kalite Ödülü'nü kazanan 2 ülkeden birisidir."

8 KAVRAM ESAS ALINIYOR
EFQM, şirketlerde ve kuruluşlarda Mükemmellik Modeli'nin yaygın bir biçimde kullanılmasını amaçlıyor. Mükemmellik, modelde yer alan sekiz temel kavram (Müşteri Odaklılık, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Sonuçlara Yönlendirme, İşbirliklerinin Geliştirilmesi, Liderlik ve Amacın Tutarlılığı, Süreçlerle ve Verilerle Yönetim, Çalışanların Geliştirilmesi ve Katılımı, Sürekli Öğrenme, Yenilikçilik ve İyileştirme) esas alınarak, bir kuruluşu yönetme ve başarılı sonuçlar elde etme konusunda başkalarına örnek olacak uygulamalar gerçekleştirmek olarak tanımlanıyor.