kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev

Rusya'dan krizden çıkış önerileri

Giriş Saati : 27.10.2008 12:17
Güncelleme : 27.10.2008 23:49
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, küresel ekonomik krizle ilgili gelecek ay yapılacak zirvede, dünya mali sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Rusya'nın önerilerini sunacağı bildirildi.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Rus Vesti televizyonuna yaptığı açıklamada, Medvedev'in 15 Kasım'da Washington'da G20 ülkelerinin liderlerinin katılacağı zirvede, uluslararası mali yapının yeniden revize edilmesiyle ilgili önlemler, uluslararası mali kurumların nasıl çalışması gerektiği ve ulusal düzenlemelerin yer alacağı Rus önerilerini sunacağını söyledi.

Moskova'nın bu konudaki önerileriyle ilgili detay vermeyen Şuvalov, ''Dünyadaki mevcut uluslararası mali sistem bugün yaşadığımız koşullarla örtüşmüyor. Rusya Federasyonu, bu konuyu yıllardır gündeme getiriyor'' dedi.

Şuvalov, Rusya'nın kriz sırasında kendisini diğer ülkelerden izole etme gibi bir planının olmadığını ve küresel ekonominin bir parçası olduğunu belirterek, ''Eğer dünya ekonomisi küçülürse Rusya'nın büyümesi de kısa ömürlü olur'' dedi.

Rusya'nın kabul ettiği 2020 yılına kadar olan süreyi içeren bir ekonomik programı olduğunu ve bu yüzden de ülkedeki büyüme temposunun düşmesini engellemeleri gerektiğini ifade eden Şuvalov, ''Bu yüzden de belki sonradan kapsamı daha da genişlettirilebilecek G20'lerle dünyadaki mali sistemin istikrarlaştırılması ve genel olarak olumlu ekonomik büyümenin sağlanmasıyla yakından ilgileniyoruz'' dedi.

Bazı analistler, enerji fiyatlarının düşmesinin küresel ekonomide önemli rol oynamak isteyen Rusya'nın bu hayalini sona erdirdiğini savunurken, Medvedev geçen hafta yaptığı açıklamada, krizin Rusya'ya ekonomisini revize etme ve uluslararası arenada güçlü bir rol alabilme şansı yarattığını kaydetmişti.

Rus şirketlerinin konsolidasyonunun onları daha rekabetçi hale getireceğini ve hükümetin bu süreci desteklemeye devam edeceğini söyleyen Medvedev, ''Mali örgütlerin yatırımcılar için daha fazla etkili ve çekici hale gelebileceğini'' kaydetmişti.

Rus borsası, mayıs ayından beri yüzde 70 oranında değer kaybederken, geçen cuma günü yaşadığı büyük düşüşten dolayı işlemlere yarına kadar ara vermişti.

Kriz öncesi bir dolar 23 ruble civarında işlem görürken kriz sırasında bir dolar 27 ruble seviyesine kadar çıktı.

AA