kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İngiltere Başbakanı Gordon Brown

İngiltere durgunlukla mücadele için kamu harcamalarını artıracak

Giriş Saati : 27.10.2008 13:56
Güncelleme : 27.10.2008 23:49
Yeni Haber
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ülkenin durgunluğa girmesini engellemek için kamu harcamalarını artırmayı planlıyor.

Brown, işadamları ve akademisyenlere yaptığı konuşmanın kendi ofisinden yayımlanan özetinde, talebi onarmak için borçlanmayı artırmak gerektiğini ifade etti.

Gordon Brown, borçlanmayla üretim ve büyümenin sürdürülmesinin sağlanmaya çalışılacağını ifade ederek, planın, baskı altındaki aileleri ve iş dünyasını sıkıntılı dönemde desteklemeyi amaçlayacağını belirtti.
Brown, planla, kamu harcamalarını borçlanma yoluyla artırarak, mükelleflerin cebine para koyup ekonomik krizin etkilerini sınırlamayı planlıyor.

Geçen hafta Ulusal İstatistik Kurumu, İngiltere'de büyümenin Temmuz-Eylül döneminde son 16 yılda ilk kez yüzde 0,5 daraldığını açıkladı.
Başbakan Brown gibi, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King de, gelecek çeyreğe ilişkin verilerin de daralmaya işaret ettiğini belirterek, İngiltere'nin durgunluğa gittiği uyarısında bulunuyorlar.

Ancak, herkes borçlanmanın artırılmasının doğru bir hareket olacağına inanmıyor. Telegraph Gazetesi'ndeki bir mektupta önde gelen 16 ekonomist, planın ekonomiye iyiliğinden çok zararı olabileceğini savunuyor.

Plan, Brown'ın 1997'de Hazine Bakanı iken uygulamaya koyduğu ulusal borç kuralıyla da çelişiyor. Brown, bu dönemde, İngiltere'de borç seviyesinin gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 40'ını aşmaması gerektiğini ifade ediyordu. Ancak, Ağustos ayı itibariyle İngiltere'nin net borcu yüzde 43,3'ü aşmış durumda bulunuyor.

Brown, muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin eleştirileriyle de karşı karşı kalıyor. Eleştiriler, İşçi Partisi'ni, harcamaları sınırlamakta başarısız kalmakla ve ekonominin patlama yaptığı dönemlerde tasarrufları bir kenara koymamakta odaklanıyor.

AA