kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye güneşli bir kış vaat ediyor

27.10.2008
* Avrupa ekonomileri krizde kan kaybettikçe para birimlerinin de sağlığı bozuluyor. İngilitere'de yatırımcılar alternatif kazanç peşinde * İngilizlerin saygın gazetesi Times'a göre Türk Lirası, fazla uzağa gitmeden kış güneşinin yakalanabileceği güzel bir destinasyon ..
İngiltere'de işler kötüye gidince yatırımcının da gözü dışarıya çevrildi. Sterlin Euro karşısında rekor seviyede gerileme yaşayarak 1.22 seviyelerinde kadar geriledi. Diğer yandan da dolar karşısında altı yılın en düşük seviyesine yani 1.53 dolara geriledi. Bilindiği gibi İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nda yüzde 0.5 oranında bir daralma yaşamış ve bu da tüm ülkeyi bir durgunluk tehdidi altında bırakmıştı. Cuma günü yaşanan bu gelişmeler de İngiliz yatırımcının daha 'güvenli' bir para birimi arayışına sebep oldu. Lira ve diğer para birimleri de tam burada devreye giriyor.

FAZLA UZAK DEĞİL
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Times'ın analistlere sorarak yaptığı habere göre, Türkiye, fazla uzağa gitmeden kış güneşinin yaşanabileceği güzel bir destinasyon. Türkiye kadar yakın olmasa da İngilizlerin gitmek istedikleri başka ülkeler de var. Japonya bunlardan biri. Sterlin Yen karşısında 139.12 seviyesinde yani 1995'ten bu yana en zayıf döneminde. Güney Afrika Rand'ı ise sterline göre ucuz kalan paralardan biri. Rakamlar randın sterline göre beş yılın en düşük seviyesinde olduğuna işaret ediyor.

DEĞİŞİM 5 KAT ARTTI
Habere göre, bu akışı rakamlarla somutlamak da mümkün. Caxton FX firmasına göre geçen hafta sterlinden yapılan döviz piyasası işlem hacmi 5.4 kat arttı. Haberde danışmanlık şirketi Capital Economics'e göre 1.60-1.65 aralığında gezinen sterlin dolar paritesi 2009'da 1.5 dolara düşecek. Times'ın haberinde verilen örneğe göre, 100 bin sterlini olan birinin parası gelecek yıl yaklaşık 173 bin dolara ulaşacak.