kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yağış barajlara yaradı

Giriş Saati : 27.10.2008 14:55
Güncelleme : 27.10.2008 22:09
Yeni Haber
İstanbul'da Cumartesi öğle saatlerinde başlayan sağanak yağmur, Pazar sabahı miktarını ve şiddetini artırarak 22:00'a kadar etkili oldu. Kuvvetli ve durmaksızın yağan yağmurla birlikte dere taşkınları, göllenmeler ve su baskınları yaşandı. Uzun yıllar Ekim ayı ortalaması 70 kg iken İstanbul'a bir günde Ekim ayı ortalamasından fazla yağış düştü.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, AKOM meteorolojik ihbar üzerine orta düzeyde alarma geçti. İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri muhtemel su birikintisi ve baskınlarına karşı tedbirleri aldı. Gelen ihbarlar doğrultusunda çalışmalar yaptı.

Son 24 saat içinde İtfaiyeye 1059 su birikintisi ihbarı yapıldı. Ayamama deresi istinat duvarı çökmesi nedeniyle dere taşması meydana geldi. Alt geçitler ve bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı. Sular ekipler tarafından boşaltıldı. Yağışın İstanbul barajlarına yaradığı, metrekareyle ortalama 70 kg. yağış düştü.

BARAJLARDA DURUM

Geçen sene Bugün:
Doluluk oranı: %10.81
Su miktarı: 94 Milyon m3

24 Ekim 08
Doluluk oranı: %22.94
Su Miktarı: 199.273 m3

27 Ekim 08 Bugün
Doluluk Oranı: %26.24
Su miktarı: 228 milyon m3

Cumartesi öğle ile Pazartesi günü 08:00 saatleri arasında metrekareye düşen yağış miktarları şöyle:


Kamiloba 127,4 kg
Hadımköy ve Eminönü 123 kg
Yenikapı ve B.Çekmece 118,6 kg
Çavuşbaşı-Elmalı 115,2 kg
AKOM-Kağıthane 100,4 kg
Sarıyer 95,4 kg
Florya ve Göztepe 94 kg
Ömerli, Balmumcu ve Samandıra 91 kg
İkitelli ve Şişli 83,4 kg
Şile 72 kg
Terkos 34 kg

*5 GÜNLÜK HARİTALI HAVA TAHMİNLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

*İSTANBUL'U ETKİSİ ALTINA ALAN SAĞANAK YAĞIŞTAN KARELER...

METEOROLOJİK UYARI

Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 18.00'e kadar Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde kuvvetli yağış, yağış anında kuvvetli rüzgar, muhtemelen dolu ve su baskını görülecek.

TOPBAŞ: BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI %26

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son yağışlardan sonra barajlardaki doluluk oranının yaklaşık yüzde 26 oranında olduğunu belirterek, ''Yağmur artık bu yıl da bize su probleminin olmayacağını gösterdi'' dedi.

Topbaş, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin basın toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

''İstanbul'da etkili olan sağanak yağışların ardından barajlardaki duruma'' ilişkin bir soru üzerine Topbaş, ''Şu anda barajlardaki doluluk oranımız yüzde 26'larda. Tabii tepelerdeki yağış sızıntıları devam ediyor. Bu artar'' cevabını verdi.

Kadir Topbaş, son sağanak yağışların özellikle zemin suyuna çok ciddi etkisi olduğunu, metrekareye 30 ile 120 kilogram arasında yağış düştüğünü hatırlattı.

Yağışların barajlara çok olumlu etki yaptığını, hava sıcaklığının düşük olması sebebiyle buharlaşma olmadığına işaret eden Topbaş, ancak bazı yerlerde yer yer sel baskınlarıyla ilgili ihbarların geldiğini, bu baskınların değerlendirilerek gerekli müdahalelerin yapıldığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bu durumun dünyanın her tarafında görüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

''Şu an Ekim ayı yağış ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. Yağmur artık bu yıl da bize su probleminin olmayacağını gösterdi çok şükür. Ama ben yine İstanbulluların özellikle su probleminin ortadan kalktığını düşünmeyip, tasarrufa mutlaka devam etmelerini rica ediyorum. Çünkü gelecek yılın ne olacağını, yazın nasıl geçeceğini bilmiyoruz. Bu bakımdan tedbirli olmak gerekiyor.''

YAĞMUR SUYU KANALLARI

Topbaş, bir gazetecinin, ''Az miktarda yağmurda bile alt geçitlerde sıkıntı yaşanıyor'' şeklindeki sözleri üzerine de ''Bu tespitleri ben de yaptım ve arkadaşları uyardım. Ben de bire bir olayı takip ettim'' yanıtını verdi.

Geçmişte yapılan yağmur suyu kanallarının çaplarındaki yetersizlik nedeniyle bu sorunun yaşandığını dile getiren Topbaş, ana arterlerde, denize yakın noktalarda kentin tüm yağmur suyu kanallarının tekrar gözden geçirilmesi ve çaplarının yüzyılın yağışında bile dolmayacak şekle getirilmesi çalışmalarının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Topbaş, ''Üsküdar-Beşiktaş gibi merkezlerde denize bir metre mesafede yağmurda göller oluştu. Ne öneriyorsunuz?'' sorusuna, ''Ben dün gece İSKİ Genel Müdürüyle bunu konuştum ve kesin çözüm için talimat verdim. Gerekirse sahil bandında yeniden çapı çok daha büyük yağmur kanalı oluşturup, bunun yer yer denize aktarılmasını da söyledim'' diye konuştu.

''Büyükşehir Belediyesinin inşaat çalışmalarının da bu problemlerde etkili olduğu ve atıkların rögarları kapattığı şeklinde yorumlar bulunduğunun'' öne sürülmesi üzerine Topbaş, büyük bir kentte büyük şantiyelerin olduğunu, ancak bunların verdiği olumsuzluklar varsa ilgililerin uyarılacağını söyledi.

Bazı evlerdeki su baskınlarının, inşaatı gerçekleştirenlerin yağmur kanallarına atık suları bağlaması nedeniyle gerçekleştiğini, kanaldan giden su debisi artınca bodrum katlara ters basınç yaptığını anlatan Topbaş, ''Biz buldukça bunları kaldırıyoruz. Ama işte bu baskınlar bunu gösteriyor'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ''Kemerburgaz'da İSKİ arıtma tesislerinin çevreye zarar verdiği'' şeklinde iddialar olduğunu hatırlatan bir gazeteciye de ''Onun detayını almadım. Ama yoktur. Orada arıtmada kullanılan sistemler bir kere çevreye zararı olmayan sistemler'' cevabını verdi.

SON 24 SAATTE METREKAREYE DÜŞEN YAĞIŞ EMİNÖNÜ'NDE 121,2 KİLOGRAM

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentte etkili olan sağanak yağışta son 24 saatte metrekareye Eminönü nde 121,2 kilogram, Sarıyer de 95,4 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Mustafa Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, son 24 saat içinde İstanbul un bazı bölgelerinde kaydedilen yağış miktarlarına ilişkin bilgi verdi.

Yıldırım, metrekareye düşen yağışın, Eminönü nde 121,2, Sarıyer de 95,4, Florya da 94,4, Göztepe de 87,4, Şile de 65, Pendik te 37, Kartal da 27 kilogram olarak ölçüldüğünü ifade etti.

DOĞU'DA SAĞANAK YAĞIŞ

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde,sağanak yağış etkili oluyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklığı Erzurum'da 7, Erzincan'da 4, Kars'ta 6, Ardahan'da 5, Iğdır'da 9 derece olarak ölçüldü.

Meteoroloji yetkilileri, bölgenin kuzeyinden başlayan sağanak yağışın, öğleden sonra bölge genelinde etkili olacağını ifade ettiler.

Sağanak yağışın Perşembe gününe kadar devam edeceğini kaydeden yetkililer, yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur beklendiğini belirttiler.

Yetkililer, ayrıca sağanak yağış sonucu oluşabilecek sel ve su baskınlarına karşı vatandaşlardan dikkatli olmalarını istediler.