kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dağlarca, binlerce alkışla...

ÖZGÜR ÇAKIR - SABAH
20.10.2008
Cumhuriyet ozanı Fazıl Hüsnü Dağlarca, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda dün yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı. Ozanın Kadıköy'deki evi, yakında Dağlarca Gökyüzü Evi olarak kapısını açıyor..
Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, dün Kadıköy Süreyya Operası'nda adına yaraşır bir törenle, alkışlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. Törene, Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ablası Tiraje Yüreğir'in oğlu Yalçın Yüreğir, kardeşi Müfide Çankaya'nın kızı İzi Müftüoğlu ile çocukları ve çok sayıda seveni katıldı. Şairin cenazesi, burada yapılan törenin ardından Söğütlüçeşme Camisi'nde öğle namazını takiben kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi. Süreyya Operası'nda şair için yapılan resmi tören, siyaset, kültür ve sanat dünyası ile, şairin 'komşuları' sayılan Kadıköylülerin ve şiir sevdalılarının buluşma noktası haline dönüştü. Tören sırasında, Dağlarca'nın şiirini kendisinin anlattığı, son röportajından bölümlere ait özel bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Daha sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi ve emekli albay Kemal Sayaç, şairin de sağlığında kendisinden dinlediği "Mustafa Kemal'in Kağnısı" şiirini seslendirdi.

DAĞ GİBİ BAŞIMIZDA KALACAK
Törende yazar ve gazeteci Doğan Hızlan'ın ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dağlarca'nın toplumcu bir şair olduğuna vurgu yaparak şunları belirtti: "Anadolu'nun ortasında çok büyük dağlar var. Dağlar ölmez, bu dağlara karlar yağar. Mevsimler geçer, nesiller geçer. Yepyeni nesiller. Şairin 'Türk Dili'ne sahip çıkın' sözünü tutan yepyeni çiçekler açar. Dağlarca'nın açtığı yolda yeni şairler, genç şairler Türk Dili'ne sahip çıktıkça, Türkçe de konuştukça, Türkçe de yazdıkça, Dağlarca aramızda ve başımızda dağ gibi hep böyle kalır. Ruhu şad olsun." Bu arada, Dağlarca'nın yaşadığı Mühürdar Caddesi'ndeki evinin de 'Dağlarca Gökyüzü Evi' adı altında bir müzeye dönüştürüleceği öğrenildi. Dağlarca, daha önce kendisini ziyaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e, evinin müzeye dönüştürülmesi için vasiyette bulunmuştu. Tören sırasında ön saflarda, Bakan Günay ile Başkan Selami Öztürk ile yan yana oturan isimlerden biri de, eski bir subay olan ozan Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya karşı son görevini yapan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt idi. Büyükanıt, şair Dağlarca'nın kitaplarını lise yıllarnda, kendisini de teğmen olduğu dönemde tanıdığını söyledi. Şairden "eski bir dostumdu," diye bahseden Büyükanıt, Dağlarca ile sonraları da sık sık görüştüğünü ve her davetine cevap verdiğini belirterek, şunları söyledi: "...Hakkında çok şey söylemek lazım. Ama onun ölümü için birkaç şey söylemek gerekirse; kendisi fiziki olarak bu dünyadan göçtü ama eserleriyle yepyeni bir Türk milleti doğacaktır diyebiliriz."
Haberin fotoğrafları