kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

16 Mart katliamı zamana gömüldü

Orhan YURTSEVER - SABAH
21.10.2008
Beyazıt'ta 30 yıl önce 16 Mart'ta 7 öğrencinin öldüğü katliamın davası zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle düştü. Örgüt bağlantısı iddiasındaki mağdur avukatları karara itiraz edecek..
İstanbul Beyazıt'ta 16 Mart 1978'de yedi gencin öldüğü olayla ilgili üç sanıklı davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verildi. İstanbul 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya sanıklar Mustafa Doğan, Latif Akdı ve Özgün Koç ile avukatları katılmazken, mağdur avukatları hazır bulundu. Avukat Hilmi Hanta, Genelkurmay Başkanlığı Özel Harp Dairesi, MİT Müsteşarlığı ve bölge başkanlıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile 3'üncü Kolordu Komutanlığı arşivlerinde olayla ilgili delil araştırılması yapılmasını talep etti. Avukat Cem Alptekin de bu davanın 1952 yılına dayanan ve Gladio olarak bilinen örgütlenmeye dayalı olduğunu öne sürdü. Aynı örgütün eylemlerinin 1978'den sonra devam ettiğini ifade eden Alptekin, zamanaşımı yönünden karar verilirken bu hususun dikkate alınmasını istedi. Alptekin, "Zamanaşımı 45 yıl olarak değerlendirilmelidir" dedi. Avukat Ömer Kavili ise 1980 öncesinde öldürülen savcı Doğan Öz'ün örgütlerle ilgili başbakanlığa sunduğu raporun mahkemeye celbini talep etti.

'VİCDANLARI YARALAYAN EYLEM'
Savcı Sait Ömer Arslan, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunun anlaşıldığından davanın ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu mütalaa üzerine Avukat Kemal Aytaç, "Bu toplumun vicdanını yaralayan bir eylemdir. Böyle bir davanın zamanaşımı ile sonuçlanması ve maddi gerçeği ortaya koyan esas hükme varılamaması tüm toplumun vicdanını yaralayacak bir karar olacaktır. Davanın devam etmesi yasalara uygun olacaktır. Aksi bir kararın yargının üzerine ve kararı veren yargıçlar üzerine bir gölge düşüreceğini düşünüyorum" diye konuştu. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında "bomba atıp, silahla tarayarak ve tasarlayarak 7 kişiyi öldürmek" ve "tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından açılan davanın zamanaşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Haberin fotoğrafları