kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

THY uçak alacak

Giriş Saati : 14.10.2008 10:31
Güncelleme : 14.10.2008 17:52
Yeni Haber
Türk Hava Yolları (THY), 2009-2023 arasında gerçekleştirmesi planlanan ve teslimat takviminin 2010 ikinci yarıda başlaması öngörülen dönemde toplam 105 adet yeni uçak alımı için dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Boeing ve Airbus'ı tekliflerini sunmaları için davet edecek.

İMKB'ye yapılan açıklamanın ardından şirketten yapılan açıklamada, 2010 ikinci yarıyılda başlaması öngörülen uçak teslimat takviminin, firma tekliflerinin değerlendirilmesinde fiyat konusunun yanında önemli bir kriter olarak yerini alacağı belirtilerek, şöyle denildi:

"İhale sonrası kesinleşecek uçak teslimatları esas alınmak suretiyle ara dönem (interim) uçak ihtiyaçları netleşecek ve bu ihtiyaçlar 2004 ihalesi sonrasında olduğu gibi yine piyasa koşulları çerçevesinde ve halihazırda yapılan çalışmalara ilaveten en uygun şartlarla giderilecektir."

İş Yatırım havacılık sektörü analisti Burcu Günhar, "THY'ye olumlu bakıyoruz. THY'nin diğer şirketler kadar makro ekonomik şartlardan aynı ölçüde etkileneceğini düşünmüyorduk. İlk yarıyılda Avrupa havayolu şirketleri yüzde 1.9 yolcu büyümesi gerçekleştirirken, THY yüzde 15.6 büyüme göstermişti. Biz büyüme trendinin bu şekilde devam etmesini bekliyorduk. Makroekonomik verilerde revizyona rağmen görüşümüz pozitif. Yeni uçak alımlarının ardından hem içeride hem de uluslararası alanda pazar payı kazanmasını bekliyoruz" dedi.

THY hisseleri saat 11:13 itibariyle yüzde 3.03 primle 5.10 YTL'den hareket ediyordu.

Açıklamaya göre THY, 25'i kesin 10'u opsiyonlu olmak üzere 35 adet çift koridorlu uzun menzilli uçak ve 50'si kesin 30'u opsiyonlu olmak üzere 70 adet tek koridorlu kısa ve orta menzilli uçak alımı planlıyor.

Açıklamada ayrıca, verilecek tekliflerde Airbus'ın 320, 330 ve 350 modelleri ile Boeing'in 737 NG, 777 ve 787 modellerinin değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

Şirketten yapılan açıklamada ise, daha önce onaylanan "2009-2023 Filo Projeksiyonu" çerçevesinde uzun menzilli hatlar için 25 adet çift koridorlu, kısa ve orta menzilli hatlar için 50 adet tek koridorlu uçak almayı kararlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, 2004 yılında imzalanan iki ayrı anlaşma ile 5 adet uzun menzilli, 46 adet orta menzilli toplam 51 uçak kesin siparişe bağlandığı ve ayrıca kullanılan 8 adet orta menzilli uçak opsiyonu ile toplam 59 yeni uçak THY filosuna kazandırıldığı hatırlatıldı ve şöyle devam edildi:

"Küresel ekonomik faaliyetlerde yaşanılan kriz ve girilmekte olan durgunluk sürecine mali ve ticari açıdan eli güçlü giren THY, bu konumunu kaynakları olabildiğince tasarruflu kullanan etkin ve verimli işletmeciliğine ve bilinçle inşa ettiği rekabet gücüne borçludur. Zorluklarla boğuşan rakipleri yanında iki basamaklı büyüme rakamlarını dört senedir başarıyla kâra dönüştüren THY, sahip olduğu yüksek pazarlık gücü ile planladığı Filo gelişimine en uygun uçak teslimat takvimini elde etmeyi bu konjonktürde hedeflemektedir" denildi.

REUTERS