kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Neyse ki krize borçta ya da büyük bir yatırımın ortasında yakalanmadık!

Borusan'ın sanat aşığı ikinci kuşağı Ahmet Kocabıyık ve Zeynep Hamedi'nin Borusan Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla gerçekleştirdiği önemli bir projeyi görmek için Viyana'daydık.
Dünyayı alt üst eden krize rağmen bizleri iyi hissettiren bu projeden önce, Borusan Holding'in tepe yöneticilerinin Türkiye'yi de etkisine alacak olan krize nasıl hazırlandıklarını anlatmak istedim.
Borusan'ın CEO koltuğunda oturan Agah Uğur ile sabahın 6'sında havalimanında buluştuğumuzda o çoktan tüm genel müdürlerine kriz uyarısı içeren bir maili göndermişti bile.
'Evet, biz holding olarak iyi durumdayız. Ama tedbir almamız gerekiyor. İşe stokları eritmekten başlamamız şart. Otomobil üretiminin düşmesi siparişleri çok etkiliyor' diye başladı söze.

Yatırımlar durmayacak
Viyana'ya vardıktan sonra gerçek bir sanat aşığı olan Ahmet Kocabıyık ve Agah Uğur ile birlikte yaşanan krizin Türkiye'ye ve kendilerine etkilerine ilişkin bir sohbet yaptık.
Merak ettiğimiz özellikle şuydu. Borusan'ın çelik üreticisi dev Arcelor Mittal ile birlikte Türkiye'de yapacağını duyurduğu 800 milyon dolarlık yatırım kriz nedeniyle askıya alınabilir miydi ?
Bu soruya hem Uğur hem de Kocabıyık, 'hayır' yanıtını verdi. Belki ortakları Mittal olduğundan dolayı kredi bulmakta da bir sorun yaşamayacaklarını düşünüyorlardı. Uğur, 'Bu yatırım öyle bir şey ki ya tamamını yapacağız ya da yapmayacağız. Yani şekli itibariyle bir kısmını yapabiliriz dememiz mümkün değil. Ortağımızla yatırımı yapmak konusunda hemfikiriz' diyordu.
Dikkatimi çeken, hem Kocabıyık'ın hem de Uğur'un 2009'un kötü ve zor bir yıl olacağı konusunda da hemfikir olduklarıydı. Ancak anladığım kadarıyla Borusan, yoğurdu üfleyerek yediği için bu krizin içinde ne kaybolacaktı ne de küçülecekti.
Kocabıyık, "2009'da ciro ve büyümede 2008 rakamlarını koruyacağımızı düşünüyoruz" dedi ama Tüm Türkiye'nin yaşayacağı sıkıntılara da değindi. Yani Kocabıyık, önümüzdeki dönemde tüketimin düşmesini, her ne kadar sağlam olsalar da bankaların dışarıdan aldıkları kredileri yenileyemedikleri takdirde reel sektöre açacakları kredilerin maliyetlerini yükseltmelerini bekliyordu.
Borusan'ın bir de enerji yatırımları var. Merak ediyoruz, bu yatırımlar da bir erteleme söz konusu olacak mı diye. Agah Uğur, bu alanda kredi ihtiyaçları olacağını ve belki zorluk çekebileceklerini düşünüyor ama enerji yatırımlarının uzun vadeli olması nedeniyle holding olarak önlerinde bir sıkıntı da görmüyor. Ahmet Kocabıyık sözü alıyor ve 'Neyse ki' diyor, "Borçta ya da büyük bir yatırımın ortasında yakalanmadık" diye bağlıyor.