kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Acının balı, krizin tadı!

Burada okuyacaklarınızı, takıntım, husumetim filan olduğundan yazmıyorum.
Bunlar gerçek olduğu için, görüntüler yanıltıcı olduğu için ve biraz da bu mevzuları pek kimse bu şekilde yazmadığı için yazıyorum.
Canı acıyanları sürekli duyduğum için, hamasi palavralara çoktan doyduğum için, elbet sık sık dolduğum için yazıyorum.
Son günlerde "Türkiye" neleri konuşup durdu:
1. Saldırılar, şehitler, karakollar, yetersiz para, golf...
2. Dünyayı sarsan, bizi kuşatan ekonomik kriz ve şirketlerin batması, insanların işsizlik korkusu.
Bana, devlet ve hükümet dışında öyle bir "müessese" söyleyin ki, bu iki konu tam göbeğinde kesişsin.
İpucu vereyim:
1. Hem şehit olan, olmayan binlerce askerin (ve terhisten sonra tanımadığı yedek subayların) maaşlarından ZORUNLU kesilen paralarla kurulmuş, büyümüş, hâlâ o kesintilerle fonlanmakta olsun; onların sosyal GÜVENLİĞİ, onlarla YARDIMLAŞMA için var olduğu varsayılsın...
2. Hem de krizin tadını çıkarsın!

Türkiye sevdası
(Sağolsun, Kuşadası'ndan Galata'ya "iktidar oyunları" üstüne de çok uyarmış bir dost, Mustafa Saraç ısrarla gözüme soktu.)
Cumartesi haberlerinde, "Ordu Yardımlaşma Kurumu" OYAK'ın Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un eski ve yeni demeçleri, "Krizin tadını çıkaran adam" süslemesiyle, "krizin korkusunu, acısını yaşayan" asker ve sivil tüm vatan evlatlarının görüşlerine sunulmuştu.
1. (Haziranda) Krizin ikinci, üçüncü aşamaları olacak. İşler daha da kötüye gidince yurtdışında çok güzel fırsatlar doğacak. Şu an için nakit kral.
2. (Şimdi) Kriz ortamında 5.6 milyar YTL nakit paramız var. Durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyoruz. Biz bu işin feryadını izliyoruz. Deniz bitti. Kriz 2009 ve 2010'da da devam edecek.
3. Yurtdışında şirketler alacağız. Portföyümüzü genişleteceğiz ve dünya firması olacağız.
4. Güvenle geleceğe bakıyoruz. Biz Türkiye sevdalısıyız.
"Piyasa"daki bir şirket için de, "yoksul ve yetim çocuklar" arasında yetişmiş olsa bile "krizin, paranın tadını" iyi öğrenmiş bir yönetici için de bunlar kesin "başarı"dır.
"Piyasa"da, biz ne dersek diyelim, "akbaba" olmak işin raconudur; paranı şıkırdatmak, hava basmak, yırtıcılık yapmak, tepeden bakmak... hatta bunları "Türkiye sevdalısıyız" diye cilalamak da.
Ama "ordu" bir "piyasa kurdu" mudur?
"Türk Silahlı Kuvvetleri" bir "piyasa kuvveti" midir?
"Vatan topraklarının nöbetçisi" denen bir kurum bir yanıyla da "Yırtıcı piyasa ideolojisi"nin bekçisi midir?
Peki o zaman...
Onbinlerce mağdur, geçinemeyen asker; ayda 100 YTL'lik bir temel hak verilmediği için kırgın düşen, hallerine azıcık yama yapacak kanunlar Genelkurmay ve Meclis'e takılan, bir yandan da "zengin holding" OYAK'a maaşından para akıtan onbinlerce insan ve ailesi nedir?

Piyasa kuvveti
Herhangi bir "başarılı ve saldırgan, krizin tadını çıkaran, batanların üstünde dans eden, nakit servetiyle şişinen, milyonlarca insana, binlerce zor durumdaki esnafa, işletmeciye nispet yapan" şirketten bahsetmiyoruz.
Yönetiminin hep söylediği gibi, 2001 krizinden de "çok faydalanmış", onbinlerce insanın işsiz, sefil, umutsuz kaldığı, iflasa sürüklendiği o krizi de "fırsata çevirmiş" olağan bir "piyasa oyuncusu" değil bu.
Yönetimin yarısı emekli ve muvazzaf generallerden oluşan, genel kurul üyelerinin tamamı asker olan, kafadan sabit hasılat kaynağı onbinlerce muvazzaf asker, bir kısım emekli, onbinlerce yedek subay, onca sivil askeri memurun maaşından oluşan "militer bir piyasa aktörü"nden bahsediyoruz.
Büyük bir holdingin militer dokulu olmasından...
Bir ordunun; bir holding yönetimini ve genel kurulunu oluşturmasından bahsediyoruz.
"Devletin her kurumu üstünde vesayet" sahibi olabilenlerin, bu "piyasa holdingi" yönetiminde hiçbir etkisi olmadıklarına inanmamız gerekiyor.
"Fırsatçı piyasa kuvveti"nin "Silahlı kuvvet"le...
"Silahlı kudret"in "Uyanık piyasa kuvveti"yle hiç sarmaş dolaş olmadığına inanmamız gerekiyor.

Helal olsun
Daha kötüsü...
"Mali yetersizlik yüzünden karakollar taşınamadı" diye çok yıldızlı demeç dinler, şehit aileleri ve binlerce askerle birlikte acıyı bal eylemeye uğraşırken...
Asker ve sivil yüz binlerce aile; kriz korkusu, geçim endişesi, maddi bunalım kapısında titrer veya yığılırken...
Çoluk çocuk hepimiz "kamu görevinin kutsallığı" yla 21 yaşında düşen "lider konumundaki personel" astsubaya, tabut tabut dizilen uzmanlara, yurdun dört köşesinin yoksul "er" evlatlarına yanarken...
Birden neşe dolup "Fırsatçı, milyarlarca dolar nakde sahip, milyonlarca insanı yıkan krizlerin tadını çıkaran"... 2001 krizinden beri "başarılı kriz akbabası" olduğunu anlatan "Apoletli piyasa holdingi"ni çılgınca alkışlamamız gerekiyor.
O zaman, baş üstüne:
Helal olsun size, helal olsun!
"Sevdanız Türkiye" sizinle gurur duyuyor!
Yurtta kriz, cihanda kriz!
Mevzubahis olan krizin tadını çıkarmaksa, batanlar ve öylece yatanlar teferruattır!
Yok mu "Ordu Yardımlaşma Kurumu"nun bu kibirli halinden sıkılmış, içi acımış bir genel veya özel kurmay? Vardır elbet!