kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Gevşeklik kriz getirdi' diyen Krugman Nobel'le ödüllendirildi

14.10.2008
Bush yönetimini politikaları yüzünden eleştiren ve krizin nedeni olarak gösteren ABD'li ekonomist Paul Krugman Nobel Ödülü'ne layık görüldü..
2008 Nobel ekonomi ödülünü Amerikalı ekonomist Paul Krugman kazandı. Dünyanın en önemli 50 ekonomisti arasında gösterilen New York Times yazarı Krugman'a ödül, bazı ülkelerin neden uluslararası ticareti domine ettiğinin açıklanmasına yardım eden çalışmalarından ötürü verildi. Ödülü aldığı açıklanmasından sonra krizi değerlendiren Krugman, piyasalarda yaşanan finansal tsunami'yi korkunç olarak nitelendirdi.

'KORKUM AZALDI'
Krugman, "Yine de bugün (dün) cuma günkünden daha az korkuyorum" diyerek dünya liderlerinin haftasonu bir araya gelmesini olumlu bulduğunu açıkladı. "Hafta sonu liderler bankaları kurtarmak ve borç akışını devam ettirmek için çok önemli adımlar attılar" şeklinde konuşan Krugman, Bush'un deregülasyon merakı ve mali politikalardaki gevşekliğini sert eleştirmekten de geri kalmadı. Küresel ekonominin resesyona gireceğini fakat büyük ihtimalle çöküşten kurtulduğunu ifade eden Krugman sözlerini şöyle sürdürdü: "Asya'yı 90'larda vuran kriz kadar ağır bir krize tanıklık ediyoruz. Büyük Buhran'a benzeyen yönleri de var. Bush'u deregülasyon merakı ve gevşek mali politikaları piyasalardaki erimeye yardımcı oldu." Krugman'ın, ticaret modelleri ile ticari aktivitenin gerçekleştiği yerin analizini biraraya getiren çalışmasından ötürü bu ödüle layık görüldüğü açıklandı. İsveç Kraliyet Akademisi Krugman'a 1.4 milyon dolarlık para ödülü de verdi.

ÖDÜL GETİREN TEORİ
Komite ödülün neden Krugman'a verildiğini şöyle açıkladı: "Krugman'ın yaklaşımı birçok ürün veya hizmetin uzun serilerde daha ucuza üretilebileceği temellerine dayanıyor. Yani ölçek ekonomisi konseptine. Aynı anda, tüketiciler çeşitli ürün arzlarına talep gösterir. Sonuç olarak, yerel bir pazar için küçük ölçekli üretim dünya pazarı için büyük ölçekli üretim tarafından yerinden edilir. Krugman'ın teorisi, ticaretin, sadece aynı şartlara sahip olan ülkelerce değil aynı zamanda benzer ürünlerin ticaretini yapan ülkeler tarafından da, neden domine edildiğini açıklıyor. Otomobil ihracatı ve ithalatı yapan İsveç böyle bir ülkeye -domine eden- örnek teşkil ediyor. Bu tür bir ticaret uzmanlaşmayı ve büyük ölçekte üretimi mümkün kılıyor ve sonuç olarak fiyatlar düşüyor ve ürün çeşitliliği daha da artıyor."