kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Mega şirketler AB ve ABD'yi kurtarabilir mi?

Her kriz döneminden sonra dünyada iki önemli gelişme oluyor. Önce, "Süper güç," arkasından "Kıtaların üstünlükleri" kavramı değişiyor. Anlaşılan o ki, son küresel finans krizi böyle bir durum yaratacak. Tüm dengeler değişecek! O yüzden Türkiye olarak " Kriz goygoyculuğunu da, krizi küçümsemeyi de " bir yana bırakıp, G-7 dediğimiz süper bloku izlemeye odaklanmalıyız!
Çünkü batı cephesinde yeni bir şey yok!
Zaten süper zenginler sıkıntıdaydı. Hem girdi maliyetleri, hem de teknoloji bakımından Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan bazı ülkeler tarafından gelen tehdidi enselerinde hissediyorlardı. Bu ülkeler son 15 yıldır üretim yerine para yönetmeye soyundular. Kendi arzularıyla üretimi bıraktılar. Hedge fonlar kanalıyla para sihirbazları yarattılar. Üretimi unutup parayı yönetmeyi sınıf atlama olarak gördükleri için çalan tehlike çanları karşısın da çaresiz kaldılar.
Geçmişi unuttular.
1929 ekonomik bunalımını unutmak mümkün mü? Bu bunalımla önce savaş geldi. Sonra Avrupa yok oldu. Avrupa'nın yerini yeni süper güç ABD aldı.
Bugün farklı mı? Dünyanın nüfusu ve kaynakları belli. Üretenler kazanacak! Tüketenler yok olacak! Çimentoyu, çeliği, otomotivi, kısacası fabrikasını ve toprağını ülkesinin dışına taşıyan ultra zengin ülkeler, eğer içinde yaşadığımız kriz, "küresel finans krizi" ise dünyanın yeni patronlarına kısa bir süre sonra selam çakacak.
Bu kez patronlar Asya'dan geliyor. " Asya Kaplanları" daha da güçlenecek!..
Çünkü Asya Kaplanları üretiyor!
Üretimden çekilen ABD ve AB, yeniden üretimin gücünü keşfedecek. İşte dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi Almanya, resesyona karşı önlemini aldı. Afrika'nın maden, Körfez' in petrol, Latin Amerika'nın kara parasıyla kendini fonlayan İngiltere, finans sistemini güçlendirmek için kırk takla atıyor.
Dünya, ABD'yi fonlayan Çin'i izliyor.
Açıkçası hiçbir ülke başka bir ülkeyi fonlamak istemiyor. Oysa işsizlikle boğuşan AB ve ABD'ye farklı bir yol lazım. ABD ve AB ülkeleri üretimi bırakıp, mega şirketler üzerinden üretim yapmayı tercih ettiler.
Şimdi asıl mesele bu konjonktürde fabrikalarını ve tesislerini daha önce Türkiye'ye taşıyan zengin ülkeler yeniden kendi ülkelerine dönüş yaparlar mı?