kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal'dan çiftçilere sitem

Giriş Saati : 10.10.2008 18:11
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Tarım önemli değil, çiftçilik önemli değil, bastırır parayı alırız'' diyenlerin bir bir krize girmeye başladıklarını söyledi.

Baykal, Manisa'nın Salihli ilçesinde, 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Günleri Fuarı'nın açılışında halka hitap etti.

Toplanan kalabalığın, fuarı bahane ederek çiftçinin sesini duyurmak, ''yetti artık'' demek için bir araya geldiğini savunan Baykal, Salihli'nin, en bereketli toprakların bulunduğu bir ilçe olduğunu, dünya çapında ünlü Sultaniye üzümün burada yetiştiğini, en bilinçli tarımın ilçede yapıldığını anlattı.

Baykal, bütün bunlara rağmen çiftçinin boynunun bükük, başının eğik olduğunu, borç bir yandan, girdi maliyetleri bir yandan, fiyatlar bir yandan, çiftçinin perişan olduğunu, 10 senedir bunu dile getirdiklerini belirtti.

''(Tarım önemli değil, çiftçilik önemli değil, bastırır parayı alırız) diyenler bir bir krize girmeye başladılar'' diyen Baykal, dünya çapında yaşanan krizin temelinde, ekonomilerin üretime değil, paraya dayanmasının yattığını kaydetti.

Baykal, ekonominin tarlaya, fabrikaya dayalı olması gerektiğine işaret ederek, ''Gerçek üretim, gerçek tarım çökerse istediğin kadar parayı büyüt, karlılık ilan et. Kastelli'nin başına gelenler ekonominin de başına gelir. Aldatırsın kendini. İşin temeli üretimdir, maldır. Bunlar artıyor mu? Hayır. Zenginlik artıyor, tefecilik artıyor. Yığınla enstrümanlar üretmişler, repo, bono gibi modern isimler vermişler. Bunlar artıyor. Bunun anlamı tefeciliktir. Rantın, faizin sonu nedir? Sonu böyle krizlerdir.''

Üzüm ve zeytin üreticisinin yaşadığı sorunlara değinerek, üreticiye verilen primlerin maliyetler karşısında çok düşük kaldığını anlatan Deniz Baykal, ''Dünya kuraklığa giriyor, tarımsal ürünler azalıyormuş, tarımı dünya yeniden keşfetme noktasına geliyormuş. Bizimkilere 10 yıldır anlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah hak ettikleri dersi vererek anlatacağız'' diye konuştu.

Baykal, bu sorunların bu şekilde gitmeyeceğini ama gittiğini belirterek, ''Bu şikayeti yaratanlar iş başında olduğu sürece hiçbir şey değişmiyor. Gereğini yapmamız lazım'' dedi.

Türkiye'nin yeni bir yol haritasına ihtiyacı bulunduğunu, değişecek şeylerin başında da tarımın geldiğini ifade eden Baykal, şunları söyledi:
''Türkiye'de tarım politikaları değişecek, çiftçinin yüzü gülecek. Dünyanın her yerinde çiftçinin yüzü gülüyor. Çiftçiyi perişan eden hiçbir ekonomi kalkınamamıştır. İktidar değişmeden bu iş çözülmez. Ağlamanın, şikayetin zamanı geçti. Ağlıyorsun, sonra gidiyor oy veriyorsun. Sorunun çözümü sizin elinizde. Yeter ki o gücü bir torba yiyeceğe değişmeyelim. Boş sözlere, yalan vaatlere teslim etmeyelim. Eğer etmezseniz Türkiye'yi zıplatırsınız. Koca Türkiye'yi sıçratırsınız.''

Deniz Baykal, son dönemde gündeme gelen yolsuzluk iddialarına da değinerek, ''Eğer bir ülkede yolsuzluklar, hırsızlıklar almış başını gitmişse, devletin en yetkili insanlarının yolsuzluk dosyaları varsa, 'Dokunulmazlıkları kaldıracağım' deyip, 'Artık kaldırmayacağım' diyorsa, orada bir şeyler değişmeli' 'şeklinde konuştu.

Dinleyiciler arasındaki bir çiftçinin, AK Parti Manisa milletvekili Bülent Arınç ile bir çiftçi arasında yaşanan tartışmayı hatırlatması üzerine Baykal, şunları söyledi:

''Yüzde 47 oyu vermişsiniz şımarmışlar. Hakaret etme hakkını kendinde görmüşler. Yanlış. Ama asıl yanlış onlara bu oyları vermektir. Bir oyunu kısıver bakalım, çiftçiye nasıl saygı gösterirler. Bunun anahtarı seçimlerde. Anahtarı sandık kilidine sokun çeviriverin.''

Baykal, CHP'nin, iktidara geldiğinde öncelikle milletvekili dokunulmazlığını kaldıracağını, yolsuzluk yapanlardan bunun hesabını soracağını taahhüt ettiğini sözlerine ekledi.

Baykal, konuşmasının ardından Salihli Tarım, Gıda ve Hayvancılık Günleri Fuarının açılışını yaptı. Açılışın ardından Deniz Baykal, adaşı olan 10 yaşındaki küçük çocukla bir süre sohbet etti.


AA