kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Vücudunuzu hafif kas hareketleriyle güçlendirin

Eklem romatizması nedeniyle bacaklarımı rahat kullanamıyorum. Bu hastalık yüzünden ömrümün sonuna dek spor yapamayacak mıyım? Onur R./Bursa

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, eklem romatizması, inme- felç, kemik erimesi gibi sağlık sorunları; sinirleri, damarları, kas ve kemikleri etkileyerek hareket kısıtlılığına yol açabiliyor. Şeker hastalığı nedeniyle bacağı kesilen, kemik erimesi yüzünden kalçası kırılan çok kişi var. Bu sorunlar, özellikle 75 yaşını geçenlerde geçici veya kalıcı yatak istirahatı gerektirebiliyor.

MUTSUZ KILAR

Kendi kendine yetebilen, günlük işlerini başkalarına muhtaç olmadan yapabilen bir kişi; bir anda fiziksel ve sosyal olarak başkalarına bağımlı, sosyal hayattan soyutlanmış, mutsuz ve depresif birine dönüşebiliyor. Hareket kısıtlığı yaratacak hastalıkları önlemek ve yönetmek başlı başına bir konu... Hareket kısıtlılığı konusunda sizin de yapabilecekleriniz var. Egzersizin faydası; burada ortaya çıkıyor. National Institutes of Health tarafından yürütülen bir çalışma; 80 yaşındaki bakıma muhtaç yaşlıların, yalnızca üç aylık hafif bir kas güçlendirici egzersiz programı sonrasında bastonla yürüyecek duruma geldiğini gösterdi.

VAZGEÇMEYİN!
Hareket kısıtlılığınızın altında yatan sağlık sorunu tedavi edilirken, doktor kontrolünde yapacağınız kas çalışmaları ile bağımsız bir yaşama geri dönebilirsiniz. 'Use it or lose it' (Kullan ya da kaybet) olarak bilinen bu durum; kaslarınızı kullanmadığınız zaman, fonksiyonlarının azalacağını belirtir. Eller, kollar, omuzlar ve boynunuzu kullanamıyorsanız; bacaklarınızı çalıştırabilirsiniz. Kalça kırığınız varsa; sağlıklı olan bacağınızı kuvvetlendirmek için gayret gösterebilirsiniz. İnme ve felç gibi sorunlarda bir fizyoterapistin gözetiminde egzersiz yapabilirsiniz.