kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Oruç tutarken oluşan ağız kokusundan nasıl kurtulunur?

Ramazan'ın başından beri oruç tutuyorum. Oruç bende ağız kokusu yarattı. Bu; nasıl geçer? Ali İ./Rize

Ağız kokusunun en sık görülen nedeni diş çürükleri ile diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Buna reflü sorununu, geniz ve sinüzitlerden gelen akıntıları, hatta akciğer salgılarını da ekleyebilirsiniz. Oruç tutarken bütün gün yiyecek ve içeceklerden uzak durduğunuz için tükürük salgınız azalır. Ağız kuruluğu ve koku sorunu sıklaşır. Tükürük salgınızın azalması, çürük yaratan bakteriler için de bulunmaz bir fırsattır.

SİGARA ARTIRIR!
Ayrıca, Ramazan ayı boyunca aşırı miktarda tüketilen tatlı, çay, kahve, yağlı ve baharatlı yiyecekler de ağız kokusunu artırabilir. Sigara kullanımı da; ağız kokusunun ana nedenlerinden biridir. Sahur ve iftar sonrası içilen sigara, ağız temizliğine özen gösterilmediğinde sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edecek boyutta ağız kokusuna yol açabilir.

DİŞ FIRÇALAMAK ŞART
Ramazan ayında ağız sağlığınıza ayrı bir özen göstermeniz gerekiyor. Sahur ve iftar sonrasındaki 20-30 dakikalık dönemin kritik bir süre olduğunu bilmelisiniz. Bu sürede iftar ve sahurda tükettiğiniz yiyecek ve içecekler bakterilere çürük yapmaları için uygun bir ortam yaratır. Yani; bu süre zarfında dişlerinizi mutlaka fırçalamanız gerekir. Ayrıca, antiseptik ağız gargaraları ve diş ipi kullanımı da yararlıdır. Tuzlu su ile gargara yapmanız da fayda sağlayacaktır. Dişlerinizi gün içinde fırçalamanızın orucunuzu bozmayacağını da hatırlatalım. Yine de Ramazan boyunca ağız kokusundan yakınıyorsanız; diş hekiminize başvurun.