kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Oruç tutarken grip olmamak için balık ve sarmısak yiyin!

* Oruç tutuyorum. Günlerdir üzerimde acayip bir kırgınlık var. Galiba; grip oluyorum. Bunu engellemek için ne yapabilirim? Neslihan Ç./İstanbul

Grip sezonu açıldı. Aslında grip salgınlarının ekim ayı ve sonrasında başlaması beklenir. Ancak Ramazan ayında değişen hayat alışkanlıklarına, bir sıcak bir soğuk giden havaları da eklediğinizde; bu sağlık sorununun başlaması kaçınılmaz oldu. Grip aslında viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. Kırıklık, bitkinlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, göğüste dolgunluk hissiyle seyreden bu sağlık sorunu; özellikle çeşitli sebeplerle bağışıklık sistemi zayıflayanlarda daha sık görülür. Oruç tutuyorsanız, akşamları da kalorisi bol ama besleyici unsurlar açısından fakir bir beslenme uyguluyorsanız; bütün gün koşuşturuyor ve klimalı, kapalı ortamlarda kalıyorsanız gribe yakalanmanız içten bile değildir.

MEYVE VE SEBZE ŞART!
Ramazan ayı süresince zayıflayan bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız; işe sağlıklı beslenerek başlayabilirsiniz. Taze mevsim sebze ve meyveleri, baklagiller, tam tahıllı ürünler, balık gibi sağlıklı tercihler bağışıklığınıza büyük destek verir. Sarmısak da içerdiği allicin isimli maddeyle iyi bir bağışıklık desteğidir.

GECE İYİ UYUYUN!
Bunun yanında, iftar ve sahur arasında yeşil çay, ıhlamur, adaçayı içebilir; bunları bal ile tatlandırarak solunum yollarınızı rahatlatabilirsiniz. C vitamini ile çinkonun da iyi bağışıklık savaşçıları olduğunu hatırlatalım. Gribin geleneksel reçetelerden biri olan tavuk suyuna çorbanın bağışıklığınızı güçlendirdiği de bilimsel olarak kanıtlandı. İftarınızı açarken bu çorbadan da faydalanabilirsiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemi için ayrıca iyi bir gece uykusu, ılımlı egzersiz alışkanlığı ve stressiz bir yaşam da gerekiyor. Oruç tutarken iftar ve sahur saatleri nedeniyle uyku sorunu yaşıyorsanız; yemek yediğiniz saatlere dikkat etmeli, kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız.