kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Yaşlılar doktorlarından izin almadan oruç tutmamalı!

72 yaşındayım ve sağlığım iyi durumda. Ara ara şeker düşüklüğü yaşıyorum. Düzenli olarak oruç tutuyorum. Bir zararı olur mu? Melahat K./İstanbul

Ramazan ayı aslında tam bir ruhsal ve bedensel arınma sürecidir. Bu süreci iyi değerlendirerek sağlığınıza sağlık katmak, var olan toksinlerinizden ve yüklerinizden kurtulmak mümkündür. Ancak yaş ilerledikçe vücutta meydana gelen fonksiyon kayıpları ile çeşitli hastalıklar, oruç tutmanızı zorlaştırabilir.

DANIŞMAK ŞART!
Yaşlı kişilerde pek çok hastalık ve sağlık riski bir aradadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalpkaraciğer- böbrek yetmezliği, ülser ve reflü gibi sağlık problemleri genellikle birarada görülür. İlaç düzeni ve beslenme planındaki ufak bir değişiklik, bedene yansır ve hastanın genel durumunun bozulmasına yol açar. Uzmanlar yaşlı hastaların oruç tutmaya karar vermeden önce, doktorları ile görüşmelerini öneriyor. Özellikle insülin kullanan ve kan şekeri kolayca yükselip azalanların, oruç tutmadan önce doktorlarından izin almaları şart. İkinci bir nokta da; kullanılan ilaçlardır. Şeker hastalığı, kalp ve tansiyon gibi sağlık sorunları için bir veya birden fazla ilaç kullanıyorsanız; oruç tutmak için ilaç saatlerinizi kendi kendinize düzenlemeniz tehlikeli olabilir. Yine doktorunuza danışmalı, eğer ilaçlarınız oruç tutmanız için engel oluşturmuyorsa; oruç tutmalısınız. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bile, dikkatli olmanızda fayda var. Uzun oruç saatleri boyunca vücudunuzdan kaybettiğiniz su sizi bitkin düşürebilir. Tansiyon düşüklüğü, göz kararması, baş dönmeleri ile karşılaşabilirsiniz.

TRAVMA YAŞANABİLİR
Tansiyon düşüklüğü, göz kararması, baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Düşüp, travma ve kalça kırığı gibi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Daha önce fark etmediğiniz bir şeker düşüklüğü de, açlık saatlerinde kendini gösterebilir. Eğer oruç tutarken kendinizi rahatsız hissederseniz, orucu bırakmanız faydalı olur.