kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Yaşlıları kronik yalnızlık hastalandırabilir mi?

75 yaşındayım. Eşimi 8 yıl önce kaybettim. Çocuklarım bana çok uzak oturuyor. Pek arkadaşım da kalmadı. Kendimi sürekli halsiz hissediyorum. Bunun nedeni yalnızlığım olabilir mi? Zeynep C./Antalya

Yaşınız ilerledikçe kaybettiğiniz eş, dost ve akrabalarınız, artan sağlık problemleri, kısıtlanan hareket yeteneği ve finansal zorluklar sizi sosyal yaşamdan uzaklaştırabilir. Sosyal ve duygusal izolasyon yaratan bu değişimler hem sağlığınızı bozar, hem de hayat kalitenizi azaltır. Ramazan ayı ve Şeker Bayramı'nın bir özelliği de sosyal çevrenizi hatırlamanız ve geliştirmeniz için size iyi fırsat sunmasıdır. Bu ayı iyi değerlendirerek, gelecekte yaşayacağınız olası bir yalnızlık problemi için doğru adımlar atabilirsiniz.

HAFIZAYI ZAYIFLATIR
Kronik yalnızlığın fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde oldukça olumsuz etkileri var. Sosyal ilişkiler üzerine yürütülen çeşitli araştırmaların incelendiği 'Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection' isimli yeni bir kitap bu konuda bilimsel kanıtlar da sunuyor. Buna göre sosyal izolasyon; stres hormonu kortizolun seviyelerini arttırıyor, bağışıklık sistemini baskılayan genleri çalıştırıyor ve yüksek kan basıncına neden oluyor. Kronik yalnızlık ayrıca depresyona, uyku ve hafıza sorunlarına da yol açıyor. Yalnız kişilerin kendilerini mutsuz hissetmeleri de beklenen bir sonuç. Oysa mutlu insanların daha sağlıklı olduğu pek çok çalışmayla kanıtlandı. Hatta 10 bin Avustralyalı üzerinde yapılan yeni bir araştırma, hayatlarından memnun ve mutlu olduğunu belirten kişilerin sağlıklarının iyi veya çok iyi durumda olduğunu gösterdi.

BİR HOBİ EDİNİN
Yaşlanırken fiziksel ve zihinsel sağlığınız kadar sosyal sağlığınıza da odaklanmalısınız. Geniş bir sosyal ağ kurmaya gençlik yıllarınızdan itibaren başlamanız faydalıdır. Gençlik yıllarında edindiğiniz dostluklar, arkadaşlıklar ve aile ilişkileri size asıl yaşlılık yıllarınızda yardımcı olacaktır. Hobiler edinmeniz, günlük rutininizi kırıp dostlarınıza biraz daha fazla vakit ayırmanız, yeni sosyal ortamlara girmeye gayret etmeniz, gönüllü aktivitelerle uğraşmanız aktif bir yaşlı olma yolunda size yardımcı olur. Hayata gülen gözlerle bakmayı ve ilişkilerin gücüne inanmayı da unutmamalısınız.