kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Kimlere yaşlı deniyor?

68 yaşındayım ve kendimi genç hissediyorum. Ne zaman yaşlı sayılırım? Yaşlılık ne zaman başlar? M.Y./İzmir

Kimin "yaşlı" olduğu, kime "yaşlı" denebileceği uzun yıllardır süregelen bir tartışma konusudur. Yine de dünyada kabul edilmiş bazı tanımlar vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği yaşlılık yaşı 65'tir. Ancak; istatiksel ve kronolojik olarak yaşlılık yaşı 60 yaş olarak ele alınmaktadır. International Longevity Center'a göre yaşlılık yaşı çoğu kez emeklilik yaşıdır. Günümüzde yaşam süresinin uzamasıyla yaşlılar da kategorilere ayrılmaya başlandı. Bunun nedeni; 60 yaşında olan kişilerle 80 yaşında olan kişilerin, sosyal, psikolojik ve sağlık yönünden farklı özelliklere sahip olmasıdır.

DOĞAL BİR SÜREÇ
Bu nedenle Madrid International Plan of Action on Aging; 60-69 yaş arasını 'genç yaşlı' 70-79 yaş arasını 'orta yaşlı', 80 yaş üzerini ise 'en yaşlı' olarak belirlemiştir. Ancak siz bu sayıları 65-74 arasını 'genç', 75-84 arasını 'orta' ve 85 üstünü 'en yaşlı' olarak da düşünebilirsiniz. Benim fikrimi sorarsanız; yaşlanma doğumla hatta anne karnına düşmeyle başlayan doğal bir süreçtir. Bu süreci anlamaya ve kabullenmeye çalışmak yaşlanma sürecinde başarılı olmanızın anahtarıdır. Elimde yaşlılık konusunda uzmanlaşmış Dr. Andrew Weil'in harika bir kitabı var. Bakın Dr. Weil neler söylüyor:

* Acı gerçek şudur ki; yaşlanmak bazı hoş olmayan değişiklikler getirecektir.

KABULLENMEK GEREKİR
*
Bunlar arasında acılar, ağrılar, dinçlikte, iyileşme yeteneğinde, duyu keskinliğinde, kas gücünde, kemik yoğunluğunda ve cinsel enerjide azalma, hafıza kayıpları, kırışıklar, güzelliğin, dostların, ailenin, ve bağımsızlığın yitirilmesi, doktorlara ve ilaçlara giderek daha çok bel bağlamak ve sosyal yalnızlık bulunmaktadır.

* Yapabileceğimiz en iyi şey; bu kaçınılmazlığı kabullenip uyum sağlamaya çalışmak ve her yaş için en iyi sağlığa sahip olmaktır.

* Yaşa bağlı hastalıkların başlamasını geciktirip, uzun ve olabildiğince iyi yaşayarak hayatın sonunda çok süratli bir düşüşe geçmemeyi amaçlamalısınız.

Yani önemli olan, bulunduğunuz yaşı kabullenip, bu yaşta hangi kontrollerini yaptırmanız gerektiğini anlayıp; buna göre bir sağlık planı oluşturmanızdır. Böylece fizyolojik olarak vücut fonksiyonlarınızda bir azalma meydana gelse de bu değişimlerin bir hastalığa dönüşmesini önleyebilirsiniz.