kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

70 yaşında bungee jumping yapılabilir mi?

70 yaşındayım ama kendimi hâlâ 18-20 yaşında hissediyorum. Torunumla birlikte bungee jumping yapmak benim için çılgınlık mı olur? Turan T./İzmir

Geçtiğimiz günlerde internetteki popüler bir sağlık portalında okuduğum ilginç haber, aklıma, sizin de merak ettiğiniz "Yaşımıza göre davranmalı mıyız?" sorusunu getirdi. Alexander Sarapulkin adında 70 yaşında bir 'delikanlı' her gün 12 metrelik yükseklikten bungee jumping yapıyormuş. Ruhu genç beyefendi verdiği röportajda adrenalin dolu bu sporun ona hayat kattığını hatta cinsel enerjisini de artırdığını belirtiyordu. Daha çok gençlere özgü olan bu sporu 'genç' yaşlı grubunda da olsa yaşlı kategorisine giren bir insanın yapması doğru mu?

NE KADAR RİSKLİ?
Bana kalırsa sağlıklı yaşlanmanın sırlarından biri davranışlarınızın ne kadar risk taşıdığını hesaplamanızdır. Bir diğeri de genç vücutlar için uygun olan hareketlerin size uygun olup olmadığını değerlendirmenizdir. Yirmili yaşlarda geceler boyu uykusuz kalmak, arkadaşlarınızla gezmek, dinlenmeye vakit ayırmadan sürekli bir devinim içinde olmak sizi yormayabilir. Ancak zamanla bu hızlı yaşamın sizi halsiz, bitkin bıraktığını, eskisi gibi uykusuzluğa dayanıklı olmadığınızı, içkiyi biraz fazla kaçırdığınızda gençliğinizde olduğu gibi kolay toparlanamadığınızı fark edebilirsiniz. Bu yaşlanmaya bağlı normal bir süreçtir. İlerleyen yaşla birlikte vücudunuzun fonksiyonlarında meydana gelen yavaşlama, yaşınızın kaldırabileceği davranışları benimsemenizi gerektirecektir.

KABULLENİN
40'lı, 50'li yaşlarda gençlik yıllarınızda yaptığınız adrenalin sporlarını devam ettirmeniz eklemlerinizi zedelemenize, yaralamanıza neden olabilir. Veya gençliğinizde size dokunmayan aşırı tuz ve şeker alışkanlığı yaşlılık yıllarında kan şekerinizi, kolesterol seviyelerinizi, tansiyonunuzu artırabilir. Bana kalırsa, önemli olan olduğunuz yaşı kabul etmek, tıbbi geçmişiniz, aile hikayeniz ve tetkiklerinizin ortaya koyduğu kişisel sağlık risklerinizi öğrenerek yaşınıza göre bir hayat tarzı benimsemenizdir. Vücudunuza onu zorlayacak hayat alışkanlıklarını yüklemek doğru değildir. Gençlik yıllarınıza bakıp iç geçirmek yerine bulunduğunuz yaşı sevmeniz ve kabullenmeniz daha doğrudur.