kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kapitalizmin sonu mu geliyor?

17.09.2008
BÜYÜK Bunalım'dan sonra dünyadaki en kötü finansal kriz, dünya kamuoyunda "Kapitalizmin sonu mu?" tartışmasını gündeme getirdi. ABD'li finans devi Lehman Brothers'ın iflasını duyurması, Merrill Lynch'in satışı ve son olarak dünyanın en büyük sigortacılık grubu AIG'nin iflas etmemesi için ABD Merkez Bankası'nın (FED) 85 milyar dolar kredi sağlayarak kurtarma çabası.. İşte dünya finans devleri çatırdarken, Guardian gazetesi de sanat ve iş çevrelerine "Bu kapitalizmin sonu mu?" sorusunu yönelti. İşte çarpıcı yanıtlar:

Cezasını çekiyor
Jarvis Cocker (Müzisyen):

"KAPİTALİZMİN cezasını çektiğini görmek çok keyifli. Bence insanların çoğu şirketlerin gerçek ürünler üretmesini anlayabilir ancak insanlar sadece paradan para kazanmak için kurulan kurumları anlamakta güçlük çekiyorlar. Şöyleki televizyon ekranının altından sürekli olarak borsa verileri geçmeye devam ediyor ve bu sizin gerçek hayatınızı etkilemiyor. Bir anda haberler çıkıyor ve hayatınızın tepetaklak olacağı söyleniyor. Bunu kim anlayabilirki? Biraz depresyona gireceğiz ancak alışveriş yapmaya devam edeceğiz."

Sosyalizm bir fırsat
Ken Loach (Yönetmen):
"DÜNYAYA baktığımızda bir tarafta açlık çekenler bir tarafta da zenginler... Bunlar hiçbir zaman bağlantı kuramıyorlar. Piyasa tamamiyle verimsiz. Kapitalizm istikrarsız ve çalkantılı. Gerçek sosyalizm alternatif için önemli bir fırsat."

Piyasalar tanrı değil
Daniel Cohn Bendit (AP Milletvekili):
"BU
kapitalizmin sonu değil, çünkü kapitalizm, her zaman kendisini reformdan geçirecek kadar akıllı oldu. Ancak piyasanın tanrı olduğu inancının sonu geldi. Artık piyasanın regülasyona tabi olması gerekli."

Para tutkusu sürüyor
Michel Onfray (Filozof):
"KAPİTALİZMİN sonu mu? Tabiiki hayır. Kapitalizmin ana özelliği yumuşak başlı, uysal olması. Antik çağları, feodalizmi, sanayi devrini geçirdi, faşizm kılığına büründü ve şimdi ekolojik sorunlarla evlendi. Artık farklı bir forma dönüşüyor. Kafasını kestiğinizde yeniden çıkıyor. Toplumun para ve kredi tutkusunun sonu mu geldi? Kesinlikle hayır."

Yeni dünya düzeni
Max Keiser (Eski borsacı):

"BU ufak bir sinyal değil, çok manidar. Yeni bir dünya düzeniyle karşı karşıyayız. Amerika'nın sürücüsü olduğu küresel ekonominin sonu geldi."
Haberin fotoğrafları