kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
GM, Hummer'ı 2009'da elden çıkaracak.

Otomobili kullanana da üretene de kredi yok!

17.09.2008
Tüketicilerin ve üreticilerin kredi bulamaması otomobil talebini iyice daralttı. Lehman'ın iflası üreticilerin ABD hazinesinden beklediği 25 milyar $'ı zora soktu..
DARALAN krediler ve zorlaşan finansman ihtiyacı yüksek seyreden petrol fiyatlarından sonra otomotive ikinci darbeyi vurdu. Başta ABD'liler olmak üzere dünya otomotiv üreticilerinin yaşadığı kriz daha da derinleşti. Lehman Brothers'ın batması ve Merrill Lynch'in satılması sonucu kabus dolu günler yaşamaya başlayan dev üreticileri, 'İnsanlar benzin fiyatları yüksek diye oto satın almıyordu, şimdi ise oto satın almak için kredi bulmak bile zorlaştı' korkusu sardı. 'Kara Pazartesi'den sonra faizlerin yukarı ivmelenmesi, vadelerin azalması, sertleşen kredilendirme standartları ve kredilendirme için istenen gelir seviyesinin yükselmesi oto pazarındaki daralmanın daha da artacağını gösterdi. Otomotiv devi General Motors (GM) kredi daralması nedeniyle ABD pazarında ayda 10 bin ila 12 bin adet arası daha az otomobil satmaya başladı, bir başka Detroit'li üretici Chyrsler ise Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.9'luk düşüş ile kabus görmeyi sürdürdü. Aynı rakam GM ve Ford için ise yüzde 15 olarak gerçekleşti.

25 MİLYAR DOLARIN AKIBETİ
Hükümetin Lehman'ın batışına seyirci kalması otocuların 25 milyar dolarlık borç talebini unutması anlamına geldiği söylendi. Söylentilere temkinli yaklaşan Ford'un patronu Bill Ford,"Wall Street'teki çalkantı ile ihtiyacımız olan para ayrı" dedi. GM'in CEO'su Rick Wagoner ise "Kriz bu parının gerekli olduğunu gösterdi" şeklinde konuştu. Detroit merkezli devlerde son durum, bekle-gör oldu.
Haberin fotoğrafları