kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzman yorumu

17.09.2008
Sorumluları saysak sinema filmi olur Harvard Ün. Prof. Kenneth Rogoff:
ABD finans sektörünün tamamen elden geçirilmesi gerekiyor. Kısaca olması gereken buydu. Wall Street'in öncülüğünü yaptığı ABD'li finans çevrelerinin son yıllarda geliştirdiği tartışmalı yatırım araçları (derivatif işlemler) ile büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdi. Yapılanlar piyasalarda gereksiz bir şişkinliğe neden oldu. Ekonomik krizin baş kahramanı ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Kongresi. Sorumluların sayısı o kadar çok ki, hepsini saymaya kalksak ortaya sinema filmi bittikten sonra perdeye yansıyan yüzlerce insan ismi gibi uzun bir liste çıkar. Artık ABD, finans sektöründe dizginleri ele almalı. Paranın bu kadar kolay kazanıldığı bir alanda işlerin ters gitmesi an meselesidir. Şimdi olan oldu.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak IMF Başkan Yardımcısı Lipsky:
Piyasalarda yaşanan çöküş ile birlikte küresel finans sektöründe yeniden yapılanma süreci de hızlanacak. Yeniden yapılanmanın sonucunda hem mevcut finansal yapılar hem de kurumlar bir daha eskisi gibi olamayacak. Daha fazla acı çekmeye gerek yok, artık sektörde yeni bir sayfa açmak için harekete geçilmeli. Dünya piyasalarını kasıp kavuran kriz 1930'lu yıllarda yaşananları bile gölgede bırakabilecek nitelikte. Hem bu süreç hem de siyasilerin olaylara olan yaklaşımı artık sektörün ihtiyaç duyduğu konsolidasyon sürecini daha da hızlandıracak. Krizin etkisi beklenenin biraz üzerine çıktı ama ümidimizi yitirmeyelim.

Barclays, Lehman için kesenin ağzını açtı Wall Street Journal:
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre hafta sonu Lehman ile yaptığı görüşmelerde başarısız olan İngiliz bankası Barclays, Lehman'ın büyük bir kısmını almak için tekrar görüşmelere başladı. Habere göre Barclays Lehman'ın ABD'deki varlıklarını 2 milyar dolara satın almayı planlıyor.

Lehman'ın Türkiye'de riskli işlemi yok BDDK Başkanı Tevfik Bilgin:
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, iflas başvurusunda bulunan Lehman Brothers nezdinde Türk bankacılık sistemindeki oyuncuların risk doğuracak herhangi bir işlemi bulunmadığını söyledi. Bilgin, "Bankalarımız, son bir yılda karşı tarafın riskini devamlı gözden geçiriyorlar ve pozisyonlarını buna göre ayarlıyorlar. Nitekim, son olayda bankalarımızın bu konudaki başarısı kendini göstermiştir" dedi.

Türk bankaları dünyaya para satıyor G. Bankası Genel Müdürü Ergun Özen:
Kısa vadede Türk bankalarının likit kalmaya devam ediyor. Doğru işler yaptığımızı düşünüyorum. Biz hâlâ fonluyoruz. Milyarlarca dolar yurtdışı piyasalara veriyoruz. Aslında çok iyi isimlere veriyoruz. Herkese vermiyoruz. Hemen hemen herkes 3-5 tane sağlam bankaya parasını veriyor. Dolayısıyla bütün Türk bankaları çok sağlam bankalara yöneldi. Likidite sorunu bir iki ay, hatta yıl sonuna kadar sürerse sorun olmaz ama 2009'un hepsinde sürmemeli. Eğer sürerse Türkiye'deki kredileri ve faizi etkiler. Kredilerde bir daralma olur. Mali durumda ise bir problem olacağını kesinlikle düşünmüyorum.