kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Van - Asya ipek fuarı 15. kez açıldı

17.09.2008
Van - Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı başladı. Bu yıl 15'incisi düzenlenen ve 170 firmanın katıldığı fuarın açılışına, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Özel uçakla Van'a gelen bakanlar ve TOBB Başkanı ile Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ilk olarak Van'da iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğinin ardından Van Valiliği, Belediye ve Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa düzenlediği Van-Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı'nın açılışına katılan bakanlar, tören alanında havai fişeklerle karşılandı.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Hükümeti'nin 6 yıldır Türkiye'yi bölgesinde ve dünya üzerinde güçlü bir ülke yapmak için büyük çaba gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin demir çelik ve çimento üretiminde Avrupa'da üçüncü ülke konumunda olduğunu vurguladı. Çağlayan, bu gelişmişlikten, ülkenin her tarafında yaşayan insanların yararlanması gerektiğini ifade ederek, "Bu nedenle doğuya verilecek teşvik, özel bir teşvik olmalıdır. Bunun çalışmalarına da başladık. Bundan bir hafta önce gerek ekonomi ile ilgili bakanlarla ve ekonomik alandaki sektörlerin başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'de ilk kez bir sektöre yönelik strateji eylem planı hazırladık. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün ekonomik gücünü daha fazla arttırmak ve özellikle Türkiye'nin geri kalmış bölgelerinde istihdamı arttırmak, bu illerin kalkınmasını sağlamak için tekstil ve konfeksiyon sektörüne, 'Eğer doğuya gidersen sana yeni yatırım yapmış gibi özel teşvik vereceğiz' dedik. Göreceksiniz, yakında ülkedeki tekstil, konfeksiyon ve deri gibi sektörde hizmet veren birçok firma doğuya gelmek için büyük bir yarış içinde olacaktır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, İran'a açılan Saray İlçesi'ndeki Kapıköy sınır kapısının karayolu transit geçişine açılması için İranlı yetkililerle görüşmeler yapıldığını vurguladı. Çelik, yapılan girişimler sonucunda İran tarafında bulunan Kotur Deresi'ndeki 20 kilometrelik yolun 2008 yılı sonuna kadar bitirilerek kapının transit geçişi açılmasının amaçlandığını söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında birlik, beraberliğin önemine değindi. Özellikle son 1,5 yıldır Türkiye'de ekonominin gündemde olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, bundan sonra ekonominin gündemde olduğu bir dönemin artık başlayacağını söyledi. Van'da çok güzel bir birlik ve beraberlik gördüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, huzurun olmadığı yerde ticaretin olamayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Ticaretin olmadığı yerde de zenginlik olmaz. Kavganın olduğu huzurun bozulduğu yerde yokluk olur. Ülkemizin önünde ekonominin gündemde olduğu bir dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum. Bu sıkıntıları aşmamız için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var" dedi.

Konuşmaların ardında Bakan Çelik, Bakan Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, 15. Van-Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı'nın açılış kurdelesini kesti. Bakanlar fuarı gezerek sanayici ve esnaflarla görüştü. Fuarın ilk günü sebebiyle vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kapıların giriş ve çıkışlarında izdihamlar yaşandı.

CİHAN