kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsadan kaçanlar dövize koşuyor

17.09.2008
Finans piyasalarındaki kriz tüm dünyada nakit ihtiyacını artırdı. Merkez bankalarının 100 milyarlarca Euro'luk para aktarımı bankalarca kapışılıyor. ABD'de faiz %12'yi aştı. Borsalarda düşüş sürüyor. Dün yüzde 3.8 düşen İMKB'de iki günlük kayıp yüzde 9'a ulaştı. Krize nakitte giren Türk bankaları ise yurtdışına para satmanın keyfini sürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Borsadan kaçanlar dövize koşuyor
Lehman Brothers'ın batışı, Merrill Lynch'in satışı, Washington Mutual ve giderek sıkıntısı artan sigorta devi AIG'nin bir türlü çözülemeyen kaynak ihtiyacıyla kara pazartesi yaşayan dünya finans piyasalarında çöküş sürüyor. Yatırımcıların panik satışları borsalarda tarihi düşüşlere neden olurken tüm oyuncular ellerindeki varlıkları nakde dönmek için çabalıyor. Türkiye'de nakde dönme eğilimi yaşanıyor. Dün yüzde 3.83 düşen İMKB'de iki günlük kayıp yüzde 9' yaklaşırken dolar 1.28'lere yükseldi.

PARA ANINDA ALINIYOR
Dünyada herkes likiditeye dönmek için çabalıyor. Merkez Bankaları piyasalardaki ateşi söndürmenin yolunu para enjekte etmekte arıyor. Sisteme 50 milyar dolar veren FED, fonlarının faizlerini yüzde 3.75'ten yüzde 2'ye kadar çekti. Piyasada artan nakit ihtiyacı gecelik faizlerin ABD'de yüzde 12'lere çıkardı. Londra faiz piyasasında da benzer oranlar dolaşıyor. Ancak bu kadar yüksek oranlara karşın kimse kimseye para satmıyor. 2001 krizinden sonra akıllanan Türk bankaları ise likit kalmanın ödülünü, yurtdışındaki bankalara para satarak alıyor. Merkez Bankaları piyasalara para pompalıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB), pazartesi 30 milyar Euro'luk enjeksiyonun ardından dün de 70 milyar Euro piyasaya sürdü. İngiltere Merkez Bankası, 25 milyar, İsviçre Merkez Bankası da 5 milyar Euro para verdi. Ancak 100 milyarlarca Euro nakit daha gelir gelmez bankalarca kapışıldı.

RUSYA ÇÖKTÜ
Piyasalarda kâbus sürüyor. Avrupa yüzde 2-4 arasında düşerken Rus borsası yüzde 17.4 kayıpla günü kapattı. İMKB'de ise düşüş yüzde 3.8 oldu. İki günlük kayıp yüzde 9'lara ulaştı. Borsadan kaçanlar döviz piyasasına yöneliyor. Dolar 1.2835'lere kadar yükseldi ve 1.28 seviyelerinden günü tamamladı. Bu 30 Nisan'dan bu yana görülen en yüksek seviye oldu.
Haberin fotoğrafları