kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

'Alarm, kamera yetmez güvenlikçi şart!'

HAZAL ATEŞ - ANKARA
16.09.2008
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gasp, dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı her banka şubesinde güvenlik görevlisi bulundurma zorunluluğu getirdi..
Ziraat Bankası Balgat Şubesi'nin tünel kazılarak soyulması ve son dönemde artan hırsızlık olayları nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen uyarı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK; gasp, dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı her banka şubesinde güvenlik görevlisi bulundurma zorunluluğu getirdi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın, "Türk bankacılık tarihinde bir ilk" olarak nitelendirdiği tünel soygununun ardından, özellikle mahalle aralarındaki banka şubelerine yönelik güvenlik önlemleri de arttırıldı. Bu soygunun ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, BDDK'ya bir yazı göndererek, bankaların para ve kasalardaki varlıkların sigortalı olması, karakollara bağlı alarm sistemi ve güvenlik kameraları olması nedeniyle güvenlik görevlisi çalıştırmadığını anımsattı. Emniyet, BDDK'dan bankaların şubelerinde güvenlik görevlisi çalıştırması talebinde bulundu.

ŞİKAYET ARTTI
Bankaların şubelerinde güvenlik personeli çalıştırması yönünde yasal bir dayanak bulunmuyor. Emniyet birimlerinden gelen şikâyetlerin de artması üzerine, BDDK yasal düzenlemenin vakit alacağı düşüncesiyle sorunu yönetmelikle çözdü. Bu kapsamda, "Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine" yönelik yönetmelik değiştirildi. BDDK tarafından yapılan değişiklikle, bankaların açacakları şubelere yönelik İl Özel Güvenlik Komisyonu'nca öngörülen güvenlik tedbirlerini alma zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemeyle, her banka açtığı şubede güvenlik görevlisi çalıştırmak zorunda kalacak. BDDK yetkilileri, bazı bankaların merkezi yerlerdeki şubeler dışında istihdam maliyeti nedeniyle güvenlik görevlisi çalıştırmadığını anımsatarak, "Bugüne kadar güvenlik konusunda yasal bir hüküm yoktu. Bu düzenleme ile güvenlik konusunda tedbirler arttırılmış olacak" değerlendirmesini yaptı.