kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kan temininde ''on-line'' dönemi

Giriş Saati : 09.09.2008 11:41
Güncelleme : 09.09.2008 17:58
Yeni Haber
Türk Kızılayı, ''On line'' sistemle, artık hastanelerin haftalık kan ihtiyacını bilgisayar kayıtlarından tespit ederek, belirlenen miktardaki kanı ilgili kuruma doğrudan ulaştıracak. Projeyle ilgili pilot uygulama, Eskişehir ve Kayseri'de başlatıldı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan toplamada tek yetkinin Türk Kızılayına ait olduğunu hatırlattı.

Türkiye'de gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı için toplanan ve saklanan kan miktarının ulusal ihtiyacı karşılayamadığına dikkati çeken Küçükali, ''Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor'' dedi.

Küçükali, her sağlıklı kişinin yaşamının bir döneminde kendisi ya da bir yakını için kana ihtiyaç duyabileceğini anımsatarak, Türkiye'de yıllık ortalama 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Hasta yakınlarının genellikle kanın temininde sıkıntı yaşadığını kaydeden Küçükali, kan temininde bağışların yanı sıra ''kana kan'' yöntemine de başvurulduğunu hatırlattı. Küçükali, bu yönetme göre, hastanelerin talepte bulunanlara ''üç kişinin bağışta bulunması'' koşuluyla kan temin ettiklerini söyledi.

ON-LİNE SİSTEMDE PİLOT UYGULAMA


Tekin Küçükali, kan temininde hem hasta yakınlarının mağdur olmamaları hem de kan stoklarının tek bir merkezde toplanabilmesi için hazırladıkları proje doğrultusunda Eskişehir ve Kayseri'de pilot uygulama başlattıklarını kaydetti.

''On line'' sistem olarak özetlediği projeye göre, ''hastanelerin haftalık kan ihtiyacının merkezi olarak bilgisayardan belirlenerek temin edildiğini'' anlatan Küçükali, talep haricinde acil durumlarda da kanın kurye aracılığıyla hastaneye gönderildiğini belirtti.

Küçükali, birçok ülkede kullanılan ve hastanelerle ''on-line'' bilgi alışverişi sağlayacak sistemi, yaklaşık 6 aydır pilot uygulama yapılan Eskişehir ve Kayseri'nin yanısıra kısa bir süre önce Ankara'daki çeşitli hastanelerde de denediklerini söyledi. Tekin Küçükali, sistemi şöyle anlattı:

''On-line sistemle hastanelerin ne zaman, hangi ameliyatı, operasyonu yapacağını kendi ekranlarımızda görebiliyoruz. İhtiyaç duyulan kan ürünleri ne kadarsa bunu belirliyor ve onların acil çağrı yapmasına fırsat vermeden kanı 1-2 gün öncesinden söz konusu hastaneye teslim ediyoruz. Talep yetmediğinde de ek olarak istenilen takviye kan ürününü gönderiyoruz. Sistemi, 2010'a kadar tüm Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz.''

Küçükali, pilot illerdeki uygulamanın çok başarılı olduğunu, hastaların hiçbirinin ameliyat öncesinde kendi imkanlarıyla kan aramak durumunda kalmadıklarını söyledi.

Yakınına kan verecek kişi bulamayanların, ''kan simsarlarının eline düşebildiğini'' ifade eden Küçükali, ''Güvenli ve sağlıklı olduğu belli olmayan kan ürünlerine büyük paralar verebiliyor. Bu da istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor'' diye konuştu.

AA