kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TÜSİAD heyeti Rehn ile görüşecek... TÜSİAD heyeti, 8 Eylül Pazartesi günü AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile bir araya gelecek.

Zaman yitiriyoruz, kötü senaryoya hazırlanmalıyız

Giriş Saati : 06.09.2008 00:28
Güncelleme : 06.09.2008 01:53
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 2 yılın kaybedildiğini belirterek "Dünyadaki dalgalanmanın nerede duracağını kimse bilmiyor. Hükümet kaybedilen zamanı dikkate alıp adımlarını hızlandırmalı" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zaman yitiriyoruz, kötü senaryoya hazırlanmalıyız
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ABD'den başlayıp dünyayı etkisi altına alan finansal dalgalanmanın hangi noktada durabileceğinin kestirilemediğini hatırlatarak, "Türkiye'nin en kötü senaryoya göre ekonomik alt yapısını güçlendirip, hazır hale getirmesi gerekir. Bunun için reform sürecini devam ettirmeliyiz" dedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, yıl sonunda 50 milyar doları aşması beklenen cari açığın Türkiye'nin önemli risklerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Ancak, cari açık korkusuna kapılıp, büyümeden taviz vermemeliyiz" çağrısı yaptı.

2 YIL KAYIP ZAMAN
Yalçındağ, genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AK Parti'nin kapatılması davası derken Türkiye'nin 2 yılı "kayıp zaman" şeklinde geçirdiğine işaret ederek, şunları dile getirdi: "Dünyadaki dalgalanmanın etkisinin nerelere kadar uzanacağını, nerede duracağını kimse kestiremiyor. Öyleyse, Türkiye'ye düşen, bu dönemde ekonomik dayanıklılığını artırmak. Bunun yolu da gerekli reformları tamamlamaktan geçiyor. Hükümet, kaybedilen zamanı da dikkate alarak adımlarını hızlandırmalı."

SİNYALLER İYİ DEĞİL
TÜSİAD Başkanı, bir soru üzerine, ilk çeyrekteki yüzde 6.6'lık büyümenin kendileri için de sürpriz olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ancak, ikinci çeyrek için gelen işaretler aynı olumlu havayı vermiyor. İkinci çeyrek büyümesi, birinci çeyreğe oranla kötü çıkabilir. Biz yıl sonunda büyümenin yüzde 4 dolayında gerçekleşmesini bekliyoruz."

YENİ PROGRAM İRADESİ YOK
Türkiye'nin var olan ekonomik programı iyi götürmeye çalışması gerektiğinin altını çizen Yalçındağ, bir soruyu yanıtlarken şöyle konuştu: "Türkiye'nin yepyeni bir ekonomik programı gündeme almasını beklemiyoruz. Böyle bir irade ve hazırlık görmüyoruz. İstihdam paketi, GAP'a dönük paket olumlu adımlardı. Bunun gibi adımları atarak mevcut programı güçlendirip, yola devam etmeliyiz. Ayrıca Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) da ihtiyati stand-by gibi bir program üzerinde anlaşıp yolumuza devam etmenin yararı olabilir diye düşünüyoruz."

AB İÇİN HAREKET YAVAŞ
Hükümetin AB'ye uyum programı konusunda yavaş hareket ettiği izlenimi edindiklerini vurgulayan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, "Türkiye, AB'yle uyum programına dört elle sarılmalı, gerekenleri hızlı şekilde yapmalı. Böyle bir adımla dünyadaki türbülansa karşı nispeten rahatlarız. Biz ulusal programı öncelikli konular içinde görüyoruz" dedi.

YEREL SEÇİM İÇİN ENDİŞELİYİZ
Yalçındağ, her seçimin ekonomi açısından riskler taşıdığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yerel seçimler konusunda bazı endişelerimiz var. Hükümetin önceliğini yerel seçimler yerine ekonomiye vermesi gerekir. Her seçim dönemi bir risktir. Hükümetin yerel seçimlerde kamu maliyesi dengelerini bozmamaya özen göstermesi gerekir."