kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Avrupa ve Asya duruyor' çalkantısı

Furkan ALP - Rahim AK / EKONOMİ
Giriş Saati : 06.09.2008 00:24
Güncelleme : 06.09.2008 01:55
ABD ekonomisindeki durgunluğun Avrupa ve Asya'ya da sıçrayacağı kaygısı dünya borsalarındaki düşüşü sürdürdü. ABD'de işsizliğin yüzde 6.1'e yükselerek 5 yılın zirvesine çıkması panik havasını körükledi. Türkiye'de dolar son bir ayda % 7.8 yükseldi, 1.24 YTL'ye çıktı, borsa % 1.1 düştü..
ABD ve Avrupa ekonomilerinde durgunluk korkusunun yeniden canlandığı dönemde artan enflasyon baskısı ve olumsuz ekonomik göstergeler ile keskin düşüşler yaşayan borsalar dün de ABD'de işsizliğin son 5 yılın en yüksek seviyelerine çıktığı haberleri ile değer kaybetti. Petrol fiyatlarının gerilemesi, Yen'in Euro ve dolar karşısında değer kazanmasıyla durma noktasına gelen carry trade işlemleri de özellikle gelişmekte olan ülkelere risk iştahının azalmasına yol açtı. Gelişen borsalar ve para birimleri dün değer kaybetmeye devam etti. Önceki gece ABD borsalarının yüzde 3'lük kayıp vermesinin ardından resesyon endişeleri domino etkisiyle önce Asya borsalarına ardından da Avrupa borsalarına sıçradı. Asya borsaları ortalama yüzde 2.5 gerilerken, Avrupa borsaları da artan enflasyon baskısı ve küçülen Avrupa ekonomisinin verdiği stagflasyon endişeleri ile güne düşüşle başladı. İngiltere'de konut satışlarının 1 ayda yüzde 12.7 düşmesi AB'deki küçülme beklentilerinin somut işareti olarak değerlendirildi.

CARRY TRADE BİTİYOR
Avrupa borsalarına paralel değer kaybeden İstanbul Borsası da dün yüzde 1.1 değer kaybederek, 39 bin 115 puana geriledi. Dolar, Japon Yeni hariç uluslararası para birimlerine karşı değer kazanırken, Euro'ya karşı son 11 ayın en güçlü seviyelerine tırmandı. Euro-dolar paritesi 1.4239 sente kadar gerilerken, Dolar Yen paritesi ise 106.25 Yen'e kadar düştü. Carry trade işlemlerinin Yen'in değerlenmesiyle cazibesini yitirmesi de yatırımcıların gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yapma iştahlarını kesince dolar içeride 1.2480 liraya kadar çıktı. Doların uluslararası paralar karşısında değerlenmesi ile son 4 gündür dolara karşı yüzde 4.2 değer kaybeden Türk Lirası son bir ay içinde ise dolara karşı yüzde 7.8 oranında kan kaybetti. Bono bileşik faizi ise dün yüzde 19.11'e yükseldi. 106 doların da altına gerileyeren ABD ham petrol fiyatları beş gün aradan sonra dün ilk kez yükselişe geçti. Ike fırtınasının Atlantik'ta güçlenerek ilerlediği haberleri ile petrol dün 107,52 dolara yükseldi. Altın fiyatları da doların değer kazanması ile 796 dolar kadar geriledi.