kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
SİNAN ÖZEDİNCİK

Kapalıçarşı'ya yakışmış!

Geçenlerde bir işim vardı ve yolum Kapalıçarşı'ya düştü. Uzun zamandır gitmeye fırsat bulamadığım Arslan, Havuzbaşı ve Subaşı restoranlarından sonra 'Kebapçı Şehmuz'a da bir uğradım. Her biri yine tıklım tıklım doluydu. Ancak Çarşı'da dikkatimi çeken başka bir konu oldu. ID-İstanbul Danışmanlık'tan İpek Sabuncu, Yapı Kredi ile müthiş bir Kapalıçarşı projesi gerçekleştirmiş. Yani dünyanın en eski alışveriş merkezi Kapalıçarşı'nın yüzü yenilenmiş.

TABELALAR ASILMIŞ
Yapı Kredi, Kapalıçarşı projesi kapsamında, Çarşı'nın değişen yüzüne yönlendirme tabelalarıyla katkı sağladığını duydum. Bugüne kadar boş boş dolaştığım Çarşı'da şimdi hangi han ve 'bedesten'e girersem, tarihçesini bilerek gezdim. Çok etkilendim doğrusu. Yönlendirme ve bilgi panoları hazırlığı aşamasında Prof. Dr. Önder Küçükerman, Prof. Dr. Kenan Mortan, Prof. Dr. Gündüz Özdeş, Dr. Suaraiya Faruqi, Çelik Gülersoy, Osman Nuri Ergin, Prof Dr. Celal Esat Arseven, Walter M. Weiss, Nezih Başgelen, Prof Dr. Şevket Pamuk'un araştırma ve görüşlerinin yanısıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları ve Eminönü Belediyesi kaynaklarından yararlanılmış. Bu kadar alışveriş merkezinin açıldığı İstanbul'da, tarihimize sahip çıkılıp, dünyanın en eski alışveriş merkezimize gösterilen özen de ne yalan söyleyeyim, çok hoş olmuş doğrusu!

400 BİN KİŞİ GEZİYOR
3 binden fazla dükkanın bulunduğu ve her gün mevsimine göre 250 bin ile 400 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, Fatih Sultan Mehmet döneminde bez satılmak amacıyla yapıldı. Daha sonra kıymetli eşyanın alım satımına tahsis olunmuş Kapalıçarşılar'a 'bedesten' denildi. İleri yıllarda buraları eski bedesten, iç bedesten veya Cevahir bedesteni olarak anılmaya başlandı. Kaybolmaya yüz tutmuş birçok mesleği kendisine has kültürüyle yaşatan Kapalıçarşı, modern alışveriş merkezlerinin karşısında büyüleyici tarihi ve görkemli mimari yapısıyla dünyanın en eski ve en kalabalık alışveriş merkezi olarak halen çok fazla ilgi görüyor.