kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Neden hayatımızda bu kadar çok 3 var diyorsanız...

Güncelleme : 04.09.2008 01:33
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim'i üç kez öperiz; "Allah'ın hakkı üçtür" deriz. Hayatımızda iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanırız. Esquire dergisi, sayının sırrını araştırdı..
Zihinlerimize kazınan 'Allah'ın hakkı üçtür', 'Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncüsünde...' ya da 'Üç vakte kadar' gibi ifadeler, üçün sayılar alemindeki hakimiyetini kanıtlıyor. Esquire dergisinin eylül sayısında Togan Noyan tarafından kaleme alınan yazı da; 'üç'ün nelere kadir olduğunu gözler önüne seriyor... Togan Noyan'ın "Üçlemeler, içinden 'üç' geçen cümleler, öğretiler ve 'üç'ün gizemi... Etrafımıza dikkatlice baktığımızda, üç sayısının sistematik bir biçimde hayatın içine yerleştirilmiş ve yerleştirilmeye devam edildiğini görürsünüz. Ayrıca, bu sayının diğer sayılardan neden daha farklı ve güçlü olduğunu hafızanızı yoklamaya başladıkça keşfedersiniz" sözleriyle ifade ettiği 'üç' bakın neleri ifade ediyor:

'ÜÇ'ÜN ANLAMI: Üç; maddenin kapsadığı üçlü öğeleri temsil eder. Mesela üç boyut ya da ateş, su, hava gibi. Bu, hem erkekliği hem de bütün doğada tanrısal birliğin mutlak ve zorunlu olan varlığını (ruh, can ve bedeni) gösterir. Evreni temsil eden üçgen ise en çok kullanılan sembollerdendir.

ALLAH'IN HAKKI: Özellikle İslam dininde, üç sayısının uğruna ve kutsallığına çok fazla inanılır. Örneğin; ekmek ve Kur'an-ı Kerim'i üç kez öperiz. Bununla beraber, "Allah'ın hakkı üçtür" diye yerleşik bir düşüncemiz vardır. Hayatımızda iyi şeyler olacaksa, bunun genelde üç adımda gerçekleşeceğine inanırız. Ayrıca, tespihin boncukları üç adet 33'lük bölümden oluşur.

KUTSAL ÜÇLEME: Hıristiyan inancında ise 'Baba-Oğul-Kutsal Ruh' üçlemesine rastlarız. Bu üçleme Mısır mitolojisinde ise 'İsis-Osiris-Horus' şeklindedir. Eski veya semavi dinlerin çoğunda, 'üçün gücü'ne atıflar yapılmıştır.

İYİ, DOĞRU, GÜZEL: Ünlü filozof Platon'dan beri ideal; üç ana kavramla yani iyi, doğru ve güzelin bileşkesi olarak ele alınmıştır. Ayrıca, Platon'a göre insan vücudu üçe ayrılıyordu: Baş, göğüs, karın. Baş akıl, göğüs istem, karın haz veya arzuyu temsil ediyordu.

ÜÇ KEZ TEKRAR: "Para, para, para..." Napolyon, hayatta en değerli gördüğü şeyi tam üç kez tekrarlıyor. Kurtuluş Savaşı'mız esnasında dile gelen 'Vatan-Millet-Sakarya' söylemi de önemli konuların 'üç' ile sınırlandırıldığını gösteriyor. 'At-avrat-silah' üçlemesinin ise, Türk geleneklerine özgü değerli üç şey olduğunu unutmamak lazım.

ÜÇ DİLEK TUTMAK
'Alaaddin'in Sihirli Lambası' masalında da rastlayacağımız üzere, her daim üç dilek tutulması telkin edilir. Bir, iki ya da beş değil; her zaman üç şans verilir.
Haberin fotoğrafları