kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

Hangi yemek ile ne tür bira içilir biliyor musunuz?

Yerleşmiş inanç, şarabın yemeğin en iyi refakatçisi olduğudur. Şarap çok iyi kalitede, bira ise endüstriyel oldukça bu inanç doğru... Ancak gerçek bira söz konusu olunca işler değişiyor.

ŞARAP BİRA FARKI
Bira lezzetleri, hafif turunçgilli Belçika Wheat'tan (buğday) çikolatalı stout'a kadar uzanır. Bu aralıkta, şarapta olmayan birçok lezzetle karşılaşırız ve tesadüfe bakın ki, bu lezzetlerin çoğu, sevdiğimiz yemeklerdeki lezzetlerle örtüşür. Şarap; kahve, çikolata, portakal ve is (tütsü) gibi çarpıcı lezzetleri veremez. Biranın diğer bir avantajı ise karbonasyondur. Biranın bir malzemesi olmasa da, bira sürecinden dolayı doğal olarak ortaya çıkar. Karbonasyon yani temizleyen baloncuklar, damağı ovalarlar ve güçlü tatları kaldırıp, ağzı yeni lokmaların lezzetlerini algılamaya hazırlarlar. Bu yüzden ağzı kaplayan yiyeceklerden olan yumurta, çikolata ve peynirlerle bira iyi gider. Doğru birayı seçmek, basit bir yemeği ziyafete dönüştürebilir. Bugün artık biraların kalitesi şarap gibi rengi, kokusu ve tadı ile ölçülüyor. Amerika ve İngiltere'de birçok ünlü restoranda bira mönüleri var. Artık her türlü yemeğin yanında bira içiliyor... Peki doğru birayı nasıl seçeriz?

BEN DE YENİ ÖĞRENDİM
Aslında bu çok basit... İlk önce, damakta yiyeceğin ve biranın bırakacağı etkiyi birbirine uydurmamız gerekir. Örneğin; Belçika Wheat birası düşük etkili bir bira çeşidiyken, IPA yüksek etkili bir biradır. Yemek tarafında ise, hafif bir balık damakta düşük etkiliyken, baharatlı bir et yemeği yüksek etkilidir. İkinci olarak, biranın içindeki lezzetin, yiyecekteki benzer bir lezzeti yansıtması gerekir. Ben bütün bunları, kullandığı özel maltlarla tüketicilerine orijinal tatlarda biralar sunan 'Taps'ın ünlü baş brewer'ı Mark Harvey'den öğrendim. Geçenlerde beni de yanına alarak yemeli içmeli bir workshop düzenledi. Workshop'ta 'Taps'ın mönüsüne özel üretim biraları eşlik etti.