kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İftar çadırlarına dikkat

Güncelleme : 02.09.2008 17:45
Yeni Haber
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Ödül Özdamar, Ramazan ayında kurulan iftar çadırlarında sağlıklı yemek sunulması için gıda güvenliği kurallarına ve hijyenik uygulamalara özen gösterilmesini istedi.

Özdamar, yaptığı açıklamada, iftar çadırlarında tüketilen yemeklerde kullanılan malzemelerin temininden, saklanmasından, hazırlanması, pişirilmesi ve sunumu sürecine kadar tüm aşamalarda gerekli gıda güvenliği kurallarına ve hijyenik uygulamalara son derece önem verilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle etli yemeklerde kullanılan etlerin bilindik yerlerden temin edilmesi, soğuk zincirle taşınması ve pişirilene kadar geçen sürede soğuk zincirde muhafaza edilmesi gerektiğini kaydeden Özdamar, şu uyarılarda bulundu:

"Et, kıyma olarak kullanılacaksa yemek pişirme esnasında kıymaya çekilmeli eğer mümkün olmuyor ise satın alma sırasında kıymaya çektirilmesi sağlanmalıdır. Yemeklerde kullanılan sebzelerin bol akan temiz su altında yıkanması ve yemek hazırlanmadan hemen önce doğranmalıdır. Personellerin yemek hazırlama sırasında kişisel hijyen kurallarına uymaları gerekmektedir. Özellikle el hijyeni büyük önem taşımaktadır. Gerekli koruyucu kıyafetler kullanılarak, personelden yemeğe geçebilecek olası bulaşmalar önlenmelidir. Ekipmanların temizliği, yemeklerin hijyeni açısından önemlidir. Hazırlama ekipmanları yıkanıp, temizlenmeli ve muhafaza edilmelidir. Pişirme işlemi gıdada iç sıcaklık 75 dereceye çıkacak şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Pişirme işleminde iç sıcaklığın 75 derece üzerindeki değerlerde olması tam pişme sağlanması ve gıda kaynaklı potansiyel sağlık risklerinin önlenmesi için gereklidir. Çiğ gıdalardan, pişmiş yiyeceklere çapraz bulaşmanın önlenmesi için çiğ gıdaların ve çiğ gıda hazırlamada kullanılan ekipmanların pişmiş yemeklerle teması engellenmelidir. Pişmiş yemeklerin sunumu sırasında, yemeğin sunumu sıcak yapılmalıdır."

Ödül Özdamar, bu kurallara dikkat edilirse, gıda güvenliği risklerinin önüne geçileceğini, halk sağlığı açısından güvenilir iftar yemekleri sunulacağını sözlerine ekledi.

(İHA)