kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tiryakilere ''ramazan'' fırsatı

Güncelleme : 02.09.2008 17:45
Yeni Haber
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, sigara tiryakilerinin ramazanı bu bağımlılıktan kurtulabilmek için fırsat olarak değerlendirmelerini önerdi.

Prof. Dr. Tuncer, sigara tiryakiliğinin bir bölümünün nikotin bağımlılığından kaynaklanırken, bir bölümünün de tamamen davranış alışkanlığından ibaret olduğunu, her iki türde de bağımlılıktan kurtulmanın imkansız görünmemesi gerektiğini bildirdi.

İçeriğinde 4 bin kimyasal madde ve 40'dan fazla kanser yapıcı madde bulunan sigaranın zararlarının artık herkesçe bilindiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tuncer, şunları söyledi:

''Devrim niteliğindeki 'dumansız hava' yasası sayesinde işleri zorlaşan tiryakiler, ramazanı sigarayı bırakmada fırsat olarak değerlendirmeli. Bu sayede ramazan dışındaki aylarda köşe bucak sigara içecek yer aramak zorunda kalmayacakları gibi bunun neden olduğu sıkıntıyı da yaşamayacaklar. Çünkü sigara tiryakilerin yaşam alanları hızla daralıyor. Bütün Türkiye dumansız havaya destek veriyor. Tiryakiler, kendilerini ikinci hatta üçüncü sınıf vatandaş gibi hissetmek istemiyorlarsa ramazanı milat sayıp bu bağımlılıktan kurtulmayı denemeliler.''

Prof. Dr. Tuncer, tiryakilerin en büyük hatalarından birinin de iftardan sonra sanki arayı kapatır gibi art arda sahura kadar sigara içmek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Oysa içilen bu sigara, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi ani ölümlere neden olacak rahatsızlıklar yaratabilir. Çünkü gün boyu aç olan mideye önce aşırı miktarda gıda yükleniyor. Bu durum zaten başlı başına nefes darlığı ve göğüs sıkışması sebebiyken bir de sigara içerek bu sıkışma daha da tetikleniyor. Sigara tiryakileri sigarasız hayatı bir kez denesinler, bir daha sigaraya dönüp bakmayacaklardır.''

Tuncer, gelişen tıp imkanları sayesinde üretilen ve fazla irade gerektirmeden sigara isteğini bile öldüren bantlardan da destek alınabileceğini ifade etti.

NİKOTİN VERMEYEN SİGARA BANTLARI

Bu arada, daha önce vücuda nikotin vererek, nikotin ihtiyacını gideren, bu sayede bağımlıları sigaradan uzaklaştıran nikotin bantlarının yanı sıra nikotin vermeden sigara isteğini öldüren bantlar da piyasada satılıyor.
ABD'den ithal edilen sigarayı bırakma bandı, nikotin vermeden nikotin gibi etki gösteren, tamamen doğal harmanlanmış antioksidan bileşenlerden oluşan içeriği ile daha az sigara arzulanmasını sağlıyor.

Nikotinin geri atımı sırasında oluşan sinirlilik, endişe, gerginlik, aşırı yeme isteği ve mutsuzluk gibi sorunları yaşamadan ve fazla irade gücü gerektirmeden daha az çaba ile sigarayı bırakmaya yardımca oluyor.

Bitkisel formülü bulunun bu bant, ''nikotin alıcı hücrelere'' nikotinin sağladığı hissin aynısını sağlıyor. Fazla irade gücü gerektirmeden, daha az çabayla sigarayı bırakmaya yardımcı olan bu bandın yan etkileri de bulunmuyor. Zayıflama bandında olduğu gibi omuza yapıştırılan bandın kullanımının orucu bozmadığı bu nedenle ramazanda da kullanımında dinen sakınca bulunmadığı din adamlarınca belirtiliyor.

(AA)