kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Kadınlara 'cesur ol' dediğinde olamıyor ama 'oyun'u oynuyor

Güncelleme : 24.08.2008 01:10
- Son kitabınız Kadın Tamir Servisi. Ne anlatıyorsunuz bu kitapta?
- İ.U:
İlişkilerde çokça yapılan hataları... Mesela randevusuna geciken ya da aslında yeterli ilgiyi göstermeyen bir erkek için bahaneler uydururuz sürekli; 'İşleri çok yoğun, onun da sıkıntıları var, onun için benimle ilgilenemiyor, erkek sevdiğini söyleyemez' gibi... Benim önerim ise hataları açık edip, yüzleşmek. Eğlenceli hileler öneriyorum.

- Nasıl hileler bunlar?
- İ.U:
Mesela sevgilinizin sizi sevip sevmediğini merak edeceğinize kavga çıkarın! Sinirlenecek, üzerinize gelmeye başlayacak. Kavga ederken lavaboya gidin, geldiğinizde o daha gak demeden 'Beni seviyor musuuuun?' diye ağlamaya başlayın. Bütün kalkanları inecek, savunma mekanizması iptal olacak. O sırada "Evet seviyorum," diyorsa garanti seviyordur.

- İlişkiyi böyle hileler üzerine kurmak ne kadar sağlıklı?
- İ.U:
Bu tamamen literatürde olan bir şey...

- Ne literatürü?
- İ.U:
Edebiyatta var, sanatta var, o kadar çok üzerinde yazılmış çizilmiş bir konu ki. Benim en sevdiğim örnek, Laclos'un Tehlikeli İlişkiler kitabıdır. Orada Markiz'le Kont'un ilişkisi, sadece arada bir rekabet olduğunda sürebilen bir ilişki modeli. Kadınlara 'cesur ol' dediğinde olamıyor, 'içinden geçeni söyle' dediğinde söyleyemiyor ama bunu eğlenceli bir oyuna dönüştürdüğün zaman daha cesur davranıyor. Mesela "Sevgiline kapris yap," diyorum. Bunu oyun olduğunda yapıyor ama "Kadın kaprisli olmalıdır," diye direkt söylediğinde "hayır!" diyor. Bunlar kendi hayatımda da pratik ettiğim bir şey. Özgür'le tanışmamızın sebebi oyun teorisidir. Şimdi mesela evliliğimde oyunun etkisine bakıyorum, hiç bitmeyen bir aşk!
- Ö.U: Mesela ekonomideki oyun teorisi, borsanın üzerinde döndüğü şey. Belli alternatifler arasında, en kazançlı alternatifi seçmek üzerine kurulu. Tarihe baktığımızda, savaş stratejileri tam bir oyun teorisi. Asıl gücünü saklayarak zayıf görünme taktiği vardır.
- İ.U: Kadınlara, asla gücünüzü göstermeyin ya da zekânızı belli etmeyin demem gibi...
- Ö.U: Kariyer de bunun üzerine kuruludur. Kariyerinizi planlarken, bir işyerinde sürekli birtakım oyunlar oynarsınız, belli stratejiler içerisine girersiniz ki daha kazançlı çıkabilesiniz.

- Oyun teorisinin temelinde kaybetme korkusu mu var yani?
- Ö.U:
Risk olmadığında ilişki rutine biner.