kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Arıboğan, "Hazır elimizde bir katil var, hepsini aynı pakete koyalım derseniz, gerçek katilleri aklamış olabilirsiniz," diyor.

Biz Ergenekon'la uğraşırken Kürtler bir hamle yapabilir!

Güncelleme : 13.07.2008 01:53
- Bu sürecin daha en başlarında "Toplumu bir arada tutan bütün bacakların üzerine direkt saldırı var ve devlet çökmek üzere," şeklinde bir yorum yapmıştınız. Hâlâ aynı şeyi söylüyor musunuz?
- Biraz provokatif bir söylem kullandığımı biliyorum, ama insanlar sertçe sarsılmadan kendilerine gelmiyorlar! Devlet denilen şeyi yasama, yürütme, yargı ve onun alt bürokrasisi tarif eder. Bugün, yasama dediğinizde mecliste bulunan iki parti kapatma davasıyla yargılanıyor. Yürütme dediğinizde cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar arasında siyaseten yasaklı olacaklar var. Yargı dediğinizde, ellerini her attıkları konuda spekülasyonlar yapılıyor, kıyametler kopuyor. Alt bürokratik mekanizma dediğinizde, emniyet teşkilatı, askeri teşkilat, hepsi günlük sohbetin basit malzemeleri haline getirildi. Ben de şunu sordum; devletin bütün ayaklarını bu şekilde yıprattığınızda, devlette zaafiyet olmaz mı? En ufak bir ayaklanma, kriz ya da sorun olduğu zaman nasıl müdahale edeceksiniz? Hiç kimse geleceği düşünmüyor, sadece kavga ediliyor.

- AKP kapatıldığında ne olacak?
- AKP kapatılırsa elbette yerine başka bir parti oluşur, o partinin yeni bir lideri, yeni bir yönü olur. Ama Türkiye'de siyaset bedel ödemeyi de gerektiriyor. AKP'nin kapatılmasının da siyaseten bir bedeli olacak.

- Nasıl bir bedeli olacak?
- Bir belirsizlik ve kaos ortamı da ortaya çıkabilir, yeni ve güçlenmiş bir başka iktidar da! Oluşacak yeni iktidar da makul kabul edilir mi bilemem. Ancak DTP'nin de kapatılması halinde Güneydoğu'da ciddi oy alan partilerin ikisi de kapatılmış olacak. Bu çok kolay bir süreç olmayacak.

- Bu fotoğraftan yola çıkarak söyler misiniz neler olabilir?
- Devlet çöktüğü zaman toplumda kaos ortamının oluşması çok doğaldır ve buradan her şey çıkabilir. Devlet güçlü olmadığı zaman toplumu bir arada tutmak çok kolay değildir. Devlete güvenin kalmadığı ortamda insanlar kendi adaletlerini kendileri sağlamaya başlar, kendi kaderlerini kendileri kontrol etmeye çalışırlar.

- Kürtler de hamle yapabilir yani?
- Herkes açısından bu söz konusu.

- Barzani gibi bir figür varsa yanı başımızda, daha mı kolay olur bu?
- Böyle bir ortamın Kuzey Irak'a, İran'a, Suriye'ye yansımalarına baktığınızda bu olasılık var tabii. Fazla içimize döndük ama dünyada büyük bir çatışma var. Türkiye kendi içiyle uğraşmaktan hiçbir uluslararası proje geliştiremez halde. Biz Ergenekon'la, parti kapatmayla, türbanla uğraşırken Barzani dünyadaki küresel enerji dengelerinin peşinde. Barzani'nin yaptığı siyasetin onda birini yapamıyoruz.