kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hilmi Güler: Irak'ın bu kararı sevindirici

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Hilmi Güler: Irak'ın bu kararı sevindirici
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Irak Petrol Bakanlığının, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO), petrol ve gaz çıkarma ihalelerine katılma hakkını vermesini çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Enerji Bakanı Güler, Cidde'de katıldığı Uluslararası Enerji Toplantısının bitiminde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu konu üzerinde çok çalıştığını ve gelişmenin sevindirici olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''O bölgenin jeolojisini en iyi bilen bizleriz. Bu noktada daha önceden ortak projelerimiz oldu. Bu çalışmaların peşini tabii ki bırakmayacağız. Bu sadece bir petrol çıkartma işleme meselesi değil, aynı zamanda bölgenin kalkınması, bölgenin istikrarına, barışçıl amaçlarla, Türkiye'nin katkıda bulunma gayretidir. Bunun böyle bilinmesi gerekir.''

Bakan Güler, Türkiye'nin bu noktada, bölgenin kaynaklarını, aynı zamanda Irak'ın kalkınması için de kullanılması noktasında belli bir hassasiyeti zaten gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Irak ve Türkiye arasında uzun süredir müzakerelere konu olan, bu ülkenin petrol ve doğal gaz rezervlerinin işletilmesi ihalelerine, TPAO'nun da katılması konusunda gelişme sağlandı. Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad yaptığı açıklamada, Bakanlığın 6 ülkenin resmi petrol firmasına daha bundan sonraki ihalelere katılma izni verdiğini açıkladı. Bugün yapılan açkılamada, ihalelere katılma izni verilen, uluslararası düzeyde faaliyet gösteren 35 firmaya, Türkiye, Vietnam, Pakistan, Tayland, Angola ve Cezayir resmi firmalarının da eklendiği bildirildi.