kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal, 'Aş-iş' ile ekonomi söylemini öne çıkaracak

Şenol ATEŞ ANKARA
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye ekonomisi için karamsar bir tablo çizerken, ekonomi söylemlerini öne çıkaracak politikalara odaklanacak..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti eleştirirken sürekli "Laiklikcumhuriyet tehlikede" söyleminin yanı sıra ekonomik verilerle de yüklenmeye hazırlanıyor. Baykal, Türkiye ekonomisi için karamsar bir tablo çizerken, artan faiz, cari açık, enflasyon; düşen yatırım, büyüme ve istihdam uyarısı yaptı. Baykal'ın hükümete yönelik eleştirilerinde öne çıkan tespitler şöyle:

* GERÇEKÇİ OLMALI: İşin temeli ekonomi. Uzun süredir uyarıyoruz. Geldiğimiz noktada ekonomik gidişatın kaygı verici olduğu ortaya çıkmıştır.

* YABANCI YAVAŞ ÇEKİLİYOR: Son dönemde borsada bir düşme eğilimi kendisini gösteriyor, belli bir istikrar çıkıyor, bir süre sonra tekrar düşme başlıyor. Borsaya yatırım yapmış olan yabancılar yavaş yavaş çıkma hazırlığı içinde. Hızla çıkmak istemiyorlar, hızla çıkarlarsa borsa iyice düşecek, kendileri kaybedecek.

* FAİZ SICAK PARA İÇİN: Bono faizi yüzde 22'yi aştı. Bu çok vahim bir gelişme. Talep düşmüş, iç piyasa daralmış, büyüme iniş eğiliminde, biz faizleri artırma durumunda kalıyoruz. Niçin? Çünkü Türkiye'nin sıcak paraya ihtiyacı var, dışarıdan Türkiye'ye para çekebilmek için, 'sen, paranı getir, senin parana daha da çok faiz vereceğiz' diyoruz.

* DÖVİZ HESABI KRİZ ÖNLEMİ: Son BDDK verilerine göre, döviz tevdiat hesapları tarihi rekor seviyesine çıkıyor. Yani insanlar dövize iltica ediyor. Bu, ekonomiye yönelik bir güvensizliğin ifadesi.